Site pictogram Out mijn keuken

Mangocurry met zilvervliesrijst en komkommer

Mangocurry

Curry komt oorspronkelijk uit India en is op heel veel manieren te maken. Een lekkere curry bevat een combinatie aan kruiden en specerijen en een goede balans tussen pittig en zoet. In deze mangocurry komt dat heel mooi uit. Het zoete van de mango houdt het pittige van de currypasta een beetje in toom, zodat wij westerlingen het ook lekker vinden. De gele currypasta die ik hiervoor heb gebruikt is gewoon bij Albert Heijn te krijgen en vele andere supermarkten hebben het vast ook. Ik heb deze van het merk Blue Elephant gebruikt: *klik*.

Houd je van pittig, dan kun je natuurlijk wat meer currypasta toevoegen dan in het recept staat aangegeven. Ik heb 2,5 el gebruikt en vond dat prettig pittig, zeker in combinatie met de zoete mango. Als je geen goed rijpe verse mango's  kunt vinden, kies dan voor diepvries mango

De rijst

Voor dit gerecht heb ik zilvervliesrijst gebruikt. Het geeft een prettig bite en zilvervliesrijst is nou eenmaal gezonder voor je dan witte rijst. Maar natuurlijk is het ook prima om dit gerecht te combineren met je favoriete witte rijst. Je kunt ook gaan voor naanbrood

Hieronder vind je het volledige recept. Mocht je nog vragen en/of opmerkingen hebben, dan hoor ik het uiteraard graag.

 

Mangocurry met zilvervliesrijst en komkommerschijfjes

De pittigheid van deze mangocurry bepaal je zelf door de  hoeveelheid currypasta die je toevoegt.

Gang Hoofdgerecht
Keuken Fusion, Indiaas
Voorbereiding 10 minuten
Kooktijd 40 minuten
Totale tijd 50 minuten
Porties 4 personen

Ingrediënten

  • 800 gram kipdijfilet
  • 3 rijpe mango's of 2 doosjes diepvriesmango
  • 200 ml kokosmelk
  • 1 sjalotje
  • 3 cm verse gember
  • 1 teentje knoflook
  • 2/3 el gele curry pasta
  • 1 kippenbouillonblokje en 100 ml water of 100 ml kippenbouillon
  • 2 el ketjap manis
  • 1 tl suiker
  • olijfolie om in te bakken
  • 400 gram zilvervliesrijst of witte rijst
  • 1 komkommer

Werkwijze

  1. Zet een pan water op om de rijst in te koken. Snijd de kipfilet in blokjes, schil de mango en snijd ook in blokjes (of laat de mango op tijd ontdooien). Snijd het sjalotje en de knoflook heel fijn. Schil het stukje gember en rasp het of snijd het heel fijn.

  2. Verhit een scheutje olijfolie in een wok en doe de gember, ui en knoflook erin. Draai het vuur wat lager en laat het zachtjes even bakken. Doe dan de currypasta erbij. Ik heb ongeveer 2,5 el erin gedaan en vond dat prettig pittig. Houd je van pittig, doe dan gerust iets meer. Houd je er juist niet zo van, doe dan wat minder. Laat de currypasta even goed meewarmen zodat alle smaken vrij kunnen komen. 

  3. Doe de kipblokjes bij het currymengsel en bak dit even goed mee. Schep regelmatig om en bak de kip gaar, blus af met de ketjap.

  4. Doe intussen tweederde deel van de mangoblokjes in een kom en doe daar de kokosmelk bij. Pureer dit met de staafmixer tot je een glad mengsel hebt. Kook intussen ook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.

  5. Blus de kip af met 100 ml (warm) water en verbrokkel het bouillonblokje erover (of blus af met de kippenbouillon). Roer dit grondig door de kip en voeg dan het mangomengsel toe. Ook nu weer goed roeren totdat je een mooie egale saus hebt. Als je de saus te dik vindt kun je nog wat water of bouillon toevoegen. Laat dit nog een minuutje of 8 rustig pruttelen. 

  6. Voeg op het laatst de overgebleven mangoblokjes toe. Proef nu je saus. Is het je toch wat te pittig, dan kun je het nog wat bijsturen door wat suiker toe te voegen.

  7. Schep het dan samen met de rijst op borden en geef er in schijfjes gesneden komkommer bij. 

Notities

Naanbrood is ook heel lekker bij dit gerecht. Hier vindt je een snel en makkelijk recept: *klik*.

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Nieuwsbrief ontvangen?



Mobiele versie afsluiten