Site pictogram Out mijn keuken

Kip curry

hoofdgerechten kip kip curry

Kip curry

Ik kan me voorstellen dat je je een beetje laat afschrikken door de immense ingrediëntenlijst van deze kip curry. De basis is van Jamie Oliver en die is beroemd om zijn lange lijsten met (lastig te krijgen) ingrediënten. Ik heb het een beetje ingekort hier en daar, maar sommige dingen zijn zo essentieel voor de smaak dat je ze niet weg kunt laten. Verse gember en laos zijn verkrijgbaar bij Albert Heijn, verse kurkuma is wat lastiger te vinden. Je kunt het bij de toko krijgen, maar je kunt ook de gedroogde variant gebruiken. Ik heb per persoon een drumstick en een kipkarbonade gebruikt, maar je kunt natuurlijk ook andere delen van de kip nemen. 

Nog een tip: als je saus aan het einde van de kooktijd nog erg dun is, kun je het wat dikker maken met wat maïzena. Doe daarvoor een eetlepel maïzena in een kommetje en doe er een scheutje water bij. Kluts dit goed los met een vork en roer het vervolgens door de saus. Laat het even pruttelen en hierdoor wordt de saus wat dikker. 

Het volledige recept vind je hieronder. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, dan hoor ik het graag. 

Kip Curry

Kip curry met een beetje van Jamie Oliver en een beetje van mezelf 

Gang Hoofdgerecht
Keuken Singaporees
Voorbereiding 30 minuten
Kooktijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Porties 4 personen
Auteur Out mijn Keuken

Ingrediënten

  • 4 el kerriepoeder
  • 50 gram verse gember (geschild en in grove stukken gesneden)
  • 20 gram verse laos (geschild en in grove stukken)
  • 20 gram verse kurkuma (geschild en in grove stukken), eventueel vervangen door gemalen kurkuma
  • flinke scheut arachideolie (of een andere neutrale olie)
  • 3 tenen knoflook (in plakjes)
  • 6 sjalotjes (in ringen gesneden)
  • 1 stengel citroengras (sereh)
  • 6 kruidnagels
  • 3 stuks steranijs
  • 1 el sambal
  • 1 el trassi
  • 4 kipkarbonades
  • 4 4 kipdrumsticks
  • 400 ml kokosmelk
  • 600 gram aardappelen (in blokjes gesneden)
  • 300 gram gekookte rijst (voor erbij)
  • 1 paksoi
  • koriander (naar smaak)

Werkwijze

  1. Doe de kerrie in een kommetje en roer het los met 100 ml warm water. Doe de gember, loas en kurkuma in een vijzel en stamp ze tot een pasta-achtige substantie. 

  2. Ontdoe de citroengras van de harde buitenkant en kneus hem flink. Verhit de arachideolie en verwarm de gemberpasta erin en voeg vervolgens de knoflook, de sjalotjes, het citroengras, de kruidnagels en de steranijs toe. Roerbak dit even goed.

  3. Doe de kerriepasta, sambal en trassi toe en verhit dit een minuut of 5 tot 10. Doe dan de stukken kip erin en bak ze even goed aan. Voeg peper en zout toe en doe dan de kokosmelk en blokjes aardappel erbij. Voeg voldoende water toe om de kip net onder te laten staan. Breng het aan de kook en laat het dan 30 tot 40 minuten op laag vuur pruttelen. Snijd de paksoi in stukken en voeg dit de laatste 10 minuten toe aan de kip curry.

  4. Bereid intussen de rijst. Snijd de korianderblaadjes in stukken en roer dit door de rijst heen. Schep de rijst op een bord en verdeel de stukken kip over de borden. Schep de saus erover.

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Nieuwsbrief ontvangen?

Mobiele versie afsluiten