Site pictogram Out mijn keuken

techniek: eetbare gel maken van vloeistoffen

zelf maken gel van vloeistoffen

eetbare decoratie gel

Ik vind het altijd enorm leuk om nieuwe dingen te proberen en te ontdekken wat ik er allemaal mee kan. Zo zag ik in een aflevering van Masterchef Australia dat één van de kandidaten een dessert decoreerde met een gel. Ik had een panna cotta op het programma staan met een kaneelsmaak (het recept krijg je binnenkort van me) en ik was nog op zoek naar wat 'aankleding'. Bij kaneel past de smaak van appel heel goed, dus daar wilde ik iets mee doen. Dus ik dacht: als ik nou een gel kan maken met een appelsmaak ... En zo geschiedde! Blijkt het nog belachelijk eenvoudig te zijn ook!

De truc is agar agar, een bindmiddel gemaakt van zeewier. Een niet dierlijk product dus, dat ook door vegetariërs gegeten kan worden. De verhouding is 100 gram vloeistof op 1 gram agar agar. Je breng het samen aan de kook, lost roerend de agar agar op in de vloeistof en vervolgens giet je het uit in een vorm. Bij de temperatuur van 37°C stolt de agar agar en je hebt dus al binnen een kwartier tot een half uurtje een gelplaat waar je vormpjes uit kunt snijden.

Op de foto zie je drie soorten gels die ik inmiddels gemaakt heb. Rechts de gel van appelsap die ik bij de panna cotta heb gebruikt, links een gel van cola en in het middel een gel van rode wijn. De colagel was lekker, maar de rode wijn gel heb ik zo weggekieperd. Die werd namelijk erg bitter. Later heb ik nog glühwein gegelleerd en in een siliconen ijsblokjes vorm laten opstijven. De glühwein snoepjes waren wel weer erg lekker, waarschijnlijk omdat het gezoete wijn is. 

Hieronder heb ik het recept voor de appelgel voor je uitgeschreven en dat recept kan als basis dienen voor allerlei andere soorten gels. Ik ga er lekker verder mee spelen en houd je op de hoogte van nieuwe ontdekkingen!

Appel gel

Gels zijn prachtig om nagerechten mee te decoreren en voegen qua smaak ook echt iets toe.

Gang Bijgerecht, Decoratie
Voorbereiding 5 minuten
Kooktijd 25 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 1 plak
Auteur Out mijn Keuken

Ingrediënten

  • 200 gram appelsap
  • 2 gram agar agar
  • bak, schaal of plaat om in op te laten stijven

Werkwijze

  1. Doe de appelsap met de agar agar in een pannetje en breng het aan de kook. Roer totdat alle agar agar is opgelost. Giet de vloeistof in een schaal, bak of plaat met opstaande randen en laat het afkoelen. 

  2. Na ongeveer een half uur kun je al vormen snijden uit de plak gel.

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Nieuwsbrief ontvangen?

Mobiele versie afsluiten