Site pictogram Out mijn keuken

Trifle met chocolade en karamel

Trifle met chocolade en karamel

Trifle met karamel en chocolade

In december beleefde ik een ware primeur: er verscheen een een recept van mij in print. Deze trifle is zeer geschikt voor mensen die het zichzelf graag makkelijk maken, maar ook voor mensen die graag prutsen in de keuken. Je kunt namelijk alle onderdelen kant en klaar in de winkel kopen maar je kunt ook alle onderdelen zelf maken. Tataaaah!

Omdat niet iedereen de 'Dit is Assen' in de bus krijgt, op veler verzoek, vandaag nog even het uitgeschreven recept online. Misschien is 7 januari nou niet de meest geschikte dag om na te denken over een trifle, maar ik zou zeggen: ga naar Pinterest en sla hem vooral even op voor future use

Het uitgeschreven recept vind je hieronder. Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik het graag.

Trifle van Chocolade en Karamel

Heerlijk nagerecht voor een grote groep (8 tot 10 personen)

Gang Nagerecht
Keuken Engels
Porties 10 personen
Auteur Out mijn Keuken

Ingrediënten

Voor de brownies

  • 1 verpakking brownies mix (of maak je eigen favoriete recept)

Voor de chocoladepudding laag

  • 150 gram pure chocolade
  • 1 liter melk
  • 80 gram maïzena
  • 50 gram suiker
  • 20 gram cacaopoeder

Voor de karamelsaus

  • 200 gram kristalsuiker
  • 75 ml water
  • 125 ml slagroom
  • 1 el roomboter

Voor de mascarponeroom

  • 250 ml slagroom
  • 4 el vanillesuiker
  • 500 gram mascarpone

Verder nodig

  • 125 ml slagroom
  • beetje suiker
  • 2 kitkat
  • trifleschaal

Werkwijze

Vooraf

  1. Een perfect dessert voor kerst omdat het geschikt is voor grote en kleine groepen (je kunt het recept makkelijk verdubbelen of halveren) en omdat je de losse onderdelen allemaal van tevoren kunt maken. Bovendien kun je het zo ingewikkeld maken als je zelf wilt want je kunt alle onderdelen zelf maken of kant en klaar kopen. Je kunt het presenteren in een grote trifle schaal (heb je die niet, gebruik dan een glazen windlicht o.i.d.) of in individuele glazen of potjes.

    De trifle bestaat uit brownies, chocoladepudding, mascarpone room, karamelsaus, verkruimelde kitkat en slagroom.

Brownieslaag

  1. De brownies kun je kant en klaar kopen of zelf maken. Maak je ze zelf, gebruik dan je eigen favoriete brownies recept of koop een brownies bakmix in de supermarkt. Maak de brownies volgens de aanwijzingen op de verpakking laat ze helemaal afkoelen. Je kunt ook mijn oreobrownies recept gebruiken.

Chocoladepuddinglaag

  1. Voor de chocoladepuddinglaag kun je een dikke chocoladevla of pudding in de supermarkt kopen, maar je kunt het natuurlijk ook zelf maken:

    Werkwijze:
    Breng 8 dl van de melk aan de kook, snijd de chocolade in blokjes en laat de chocolade smelten in de hete melk. Doe de maïzena, suiker en cacaopoeder in een kommetje bij elkaar en roer er met de rest van de koude melk een papje van. Klop dit mengsel met een garde door de hete chocolademelk tot alles goed gemengd is en het mengsel dikker wordt. Doe het in een bakje en laat het afkoelen.

Karamelsaus

  1. Ook voor de karamelsaus geldt dat je die kant en klaar kunt kopen of zelf kunt maken. Ga je het zelf maken, pas dan op voor de hete spetters.


    Werkwijze:
    Doe suiker en water in een hoge pan en breng het op matig vuur rustig aan de kook. Laat het pruttelen tot het een mooie karamelkleur heeft. Dit duurt rond de 10 minuten, maar blijf erbij en houd het in de gaten. Het verkleuren kan ineens heel snel gaan. Belangrijk: niet roeren! Hoe verleidelijk dat ook is. Verwarm de room intussen alvast wat op. Giet de warme room bij de karamel en roer dit stevig door. Doe dan de boter erbij om de saus te binden. Je kunt het nog wat laten indikken door het nog even door te koken, maar bij het afkoelen wordt het ook nog wat dikker. 

Mascarponeroom

  1. Klop met een elektrische mixer 250 ml slagroom met 4 el (vanille)suiker stijf in een ruime kom. Roer in een andere kom 500 gram mascarpone los. Roer niet te lang, anders wordt de mascarpone te vloeibaar en wordt de room niet stevig genoeg. Voeg de mascarpone bij de stijfgeklopte slagroom en mix dit op een lage stand goed door elkaar. Let ook hier weer op dat je niet te lang mixt. 

Het opbouwen van de trifle

  1. Snijd of scheur de brownies in stukjes en bekleed met de helft ervan de bodem van de schaal. Eten er geen kinderen mee, dan kun je hierover nog wat van je favoriete likeur sprenkelen. Schep hierop een derde deel van de mascarponeroom en giet daar wat karamelsaus over. Houd je van salted karamel, strooi er dan ook een klein beetje zout op. Schep hierop de helft van de chocoladepudding en daarop weer een derde deel van de mascarponeroom gevolgd door weer wat karamelsaus. Nu weer een laag brownies, mascarponeroom, karamelsaus en chocoladepudding. Tot zover kun je de trifle helemaal voorbereiden en in de koelkast tot gebruik bewaren. 

    Vlak voor het serveren klop je nog zo’n 125 ml slagroom stijf met wat suiker en verkruimel je de kitkat koekjes. Schep de slagroom op de chocoladepudding, giet hier weer wat karamelsaus over en verdeel de verkruimelde kitkat koekjes erover. Voor wat extra spektakel kun je er nog een taartijsfontein insteken en bij het opdienen aansteken. 

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Nieuwsbrief ontvangen?

Mobiele versie afsluiten