Site pictogram Out mijn keuken

Kip in sinaasappel-soja saus, met gebakken rijst en boontjes

Met kip kun je onvoorstelbaar veel kanten op (komt nu bij jou ook spontaan dat reclameliedje op?). De smaak combineert fantastisch met een breed scala aan ingrediënten. Ik proefde ooit eens de kippenpootjes van de moeder van een vriendin, die ze had bereid met sinaasappel. Heerlijk! Ik heb hier een variant op gemaakt met gebakken kipdijfilets en een sinaasappel-sojasaus. Deze saus past trouwens ook heel goed bij bijvoorbeeld eend of kalkoen. Bij dit gerecht heb ik gebakken rijst gemaakt (rijst koken, liefst een dag van tevoren, laten afkoelen en koud opbakken) en door de rijst heb ik kort gekookte sperzieboontjes even meegebakken. Dit combineert prima met de kip. Ik heb eens een artikel geschreven over de rijst van Tilda. Als je een keer haast hebt zijn de zakjes gestoomde rijst een prima alternatief, want die hoef je alleen nog maar even op te bakken in de pan. 

 

Ik heb wat chiliflakes in het gerecht gebruikt, maar houd je niet van pittig dan kun je dit ook heel goed weglaten. Het uitgeschreven recept vind je hieronder. Enjoy!

 

 

Kip in sinaasappel-sojasaus

Een saus vol smaak, lekker bij veel soorten gevogelte

Gang Hoofdgerecht
Voorbereiding 10 minuten
Kooktijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 4 personen
Auteur Out mijn Keuken

Ingrediënten

  • 600 gram kipdijfilet (of kipfilet)
  • scheutje olijfolie
  • 300 ml sinaasappelsap
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 75 ml rijstazijn
  • 2 el sojasaus
  • 150 gram bruine suiker
  • 0,5 tl verse gember (fijn geraspt)
  • 0,5 tl knoflook (fijn geraspt)
  • beetje chili flakes (mag je weglaten)
  • 3 el maïzena
  • 2 el water

Werkwijze

  1. Snijd de kip in stukjes, bestrooi het met een beetje peper en zout en bak het gaar in een scheutje olijfolie. Meng het sap met de rijstazijn en sojasaus op halfhoog vuur. Laat het rustig warm worden. Los vervolgens de bruine suiker erin op.

  2. Als de suiker volledig is opgenomen door het vocht voeg je de sinaasappelrasp, knoflook en de gember toe. Breng dit aan de kook. Meng de maïzena met het water en roer dit tot een papje.

  3. Zet het vuur weer laag en roer het papje door de saus. Blijf roeren totdat de saus dikker wordt. Met de dikte van de saus kun je nog spelen. Wil je een dikkere saus, maak dan wat meer van het maïzena papje en doe dit er nog bij. Giet de saus over de kip en serveer het met bijvoorbeeld gebakken rijst en sperziebonen.

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Mobiele versie afsluiten