Site pictogram Out mijn keuken

Hummus: de allerlekkerste!

lunch Hummus
 

Ik was al een tijdje aan het prutsen aan een echt lekkere hummus en dit is wat mij betreft de perfecte basis. Als je het echt lekker wilt maken raad ik je aan om geen voorgekookte blik kikkererwten te nemen, maar te kiezen voor de gedroogde erwten die je zelf nog moet weken. Het kost wat meer tijd, maar dat krijg je in smaak dubbel en dwars terug. Heb je wat minder tijd dan kun je natuurlijk gewoon een blikje nemen.

Tahin heb ik bij de Turkse supermarkt gehaald, maar Albert Heijn heeft het ook. Tahin is een pasta van gemalen en geroosterde sesamzaadjes en is ook heel lekker op je boterham. Daar heb je meteen al de basis van je humus te pakken: gekookte en gepureerde kikkererwten gemengd met tahin. Wat je er nu nog aan toe moet voegen zijn de smaakmakers en dat is heel persoonlijk. In het recept lees je wat ik erin heb gedaan. Voel je vrij om dingen weg te laten of toe te voegen afhankelijk van je eigen smaak. Blijf tijdens het maken ook vooral proeven en de hoeveelheid smaakmakers aanpassen aan wat je proeft. Verschillende soorten kikkererwten en verschillende merken tahin hebben weer een andere invloed op de uiteindelijke smaak, dus proef wat in jouw geval het beste smaakt.

bijgerechten lunch hummus

 

Het recept

Hummus

Een lekkere basis waar je eventueel zelf nog mee kunt variëren

Gang Lunch
Keuken Turks
Voorbereiding 20 minuten
Kooktijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur
Porties 6 porties

Ingrediënten

  • 250 gram gedroogde kikkererwten
  • 1 potje tahin (à 290 gram)
  • wat baking soda
  • 60 ml citroensap
  • 1 tl komijn
  • 4 teentjes knoflook gepeld en geplet
  • wat gerookt paprikapoeder
  • wat cayennepeper
  • scheut goede olijfolie

Werkwijze

  1. Doe de kikkererwten in een kom met heel ruim water en zet ze een nacht in de week. 

  2. Spoel ze schoon en doe ze in een pan met ongeveer anderhalve liter water. Doe de baking soda (ongeveer een theelepel, = 1 zakje) erbij en breng het aan de kook. Laat de erwten zachtjes koken totdat ze zo zacht zijn dat je ze tussen twee vingers kunt fijnknijpen. Dit duurt zo'n 40 minuten. Schep regelmatig het schuim en de velletjes weg.  

  3. Giet de kikkererwten af en vang flink wat van het kookvocht op. Verwijder zoveel mogelijk velletjes, maar als er een paar blijven zitten is dat niet erg hoor! Bewaar een handje kikkererwten apart en doe de rest in een blender of keukenmachine en maal ze fijn.

  4. Voeg de tahin, de geplette knoflook, het citroensap en wat zout toe. Laat de keukenmachine draaien en vermaal alles goed. Laat de machine draaien terwijl je beetje voor beetje wat van het kookvocht toevoegt totdat je de juiste dikte hebt. 

  5. Doe de hummus over in een mooi kommetje en laat het even staan. Schep het vlak voor het serveren nog een keertje door en giet er een flinke scheut lekkere olijfolie over. Bestrooi met wat cayennepeper en gerookte paprikapoeder en serveer met een lekker stuk Turks brood. 

Notities

#outmijnkeuken #omk

 

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
©Out mijn Keuken

Mobiele versie afsluiten