Site pictogram Out mijn keuken

Out Juniors Keuken: kip nuggets met knock off McDonalds frietsaus

recept kip nuggets

De meivakantie leende zich mooi voor een nieuwe aflevering van Out Juniors Keuken. De jonge Out wilde graag een keer kip nuggets maken om het verschil te proeven met de nuggets die je bij de snackbar of bij McDonalds koopt. Daarbij hebben we geprobeerd een frietsaus te maken die de saus van McDonalds zo goed mogelijk benadert, voor het ultieme snackgevoel! Friet erbij, sla erbij (moest van mama  😉 ) en je hebt een lekkere weekend snackmaaltijd. 

∴

hoofdgerechten kip Kip nuggets maaltijd

∴

Het recept

In veel recepten die je tegenkomt voor kip nuggets op internet zijn de stukjes kipfilet gepaneerd met paneermeel, maar ik vind de krokante laag dan vaak te dik worden. Lekker voor kroketten en bitterballen, maar niet voor nuggets. Wij hebben ze gepaneerd met een bloemmengsel om er niet een al te dikke krokante laag op te krijgen. Het paneren hebben we gedaan door alles in een plastic zakje te doen. Erg handig als je met kids kookt, want je voorkomt op deze manier dat je hele keuken eronder zit! De saus is vooral stevig op smaak gebracht met dille, het ingrediënt dat de McDonalds saus zijn eigen specifieke smaak geeft. 

 

Kip Nuggets met namaak McDonalds frietsaus

Een schaamteloze weekend snack maaltijd

Gang Hoofdgerecht, Snack
Totale tijd 1 uur
Porties 4 personen
Auteur Out mijn Keuken

Ingrediënten

Voor de kip nuggets

  • 500 gram kipfilets
  • 1 ei
  • 250 ml water
  • 125 gram bloem
  • 2 tl zout
  • 1,5 tl uienpoeder
  • 0,5 tl knoflookpoeder
  • 0,5 tl witte peper
  • plastic zakje voor het paneren

Voor de saus

  • 1 zoete ui heel fijn gesnipperd
  • 2 dl arachide olie
  • 1 tl kurkuma
  • 2 eieren
  • 2 el dragonazijn
  • 0,5 bosje verse dille (zonder steeltjes, fijn gesneden)
  • 2 el mosterd
  • 1 el ketchup
  • 2 tl suiker
  • zout
  • peper

Werkwijze

De nuggets

  1. Doe alle ingrediënten behalve de kip, het ei en het water in een plastic zakje en schud het goed door elkaar. 

  2. Doe het ei in een kom (ruim genoeg om alle kip erbij te kunnen doen) en voeg het water toe. Kluts dit even goed los. 

  3. Snijd de kipfilet in stukjes van zo'n 5 bij 3 cm. Zorg dat ze min of meer dezelfde grootte hebben. Doe de stukjes kip vervolgens bij het bloemmengsel in het zakje. Schud het goed zodat alle stukjes kip met een laagje bedekt zijn. 

  4. Haal de stukjes kip uit het zakje en schud de overtollige bloem eraf. Laat daarbij zoveel mogelijk van het bloemmengsel in het zakje zitten. Doe de stukjes kip in het ei/water mengsel, schud het teveel aan vocht eraf en doe de kipstukjes terug in het zakje met het bloemmengsel voor een tweede paneerlaag. 

  5. Frituur de nuggets in een minuut of 6 gaar in een frituurpan of in een diepe pan met olie op 180°C

Voor de saus

  1. Doe de olie in een koekenpan en verhit het. Laat hierin heel rustig het gesnipperde uitje met de kurkuma glazig worden. Laat de olie met de ui erin afkoelen. 

  2. Doe de rest van de ingrediënten in een hoge kom. Zet je staafmixer (liefst met garde opzetstuk) erin en laat het draaien terwijl je het olie/ui/kurkuma mengsel erbij giet. Deze verhouding zorgde bij mij voor een smaak die de McDonalds saus heel dicht benaderde. Proef en breng naar eigen smaak op smaak met zout en peper.

Notities

Het zakje om de stukjes kip in te paneren is heel handig als je met kids kookt (om te voorkomen dat je hele keuken eronder zit). Als je ze als volwassene zelf maakt, kun je de stukjes kip natuurlijk ook gewoon bestrooien.

 

 

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Foto's en teksten zijn gemaakt door Esther Out voor Out mijn Keuken
©Out mijn Keuken 2017

Mobiele versie afsluiten