Site pictogram Out mijn keuken

Nagerecht Mascarpone potjes met vers fruit

mascarpone potjes nagerecht recept
Nagerecht Mascarpone potjes

Vorige week was ik aanwezig bij het foodbloggersevent van fonQ.nl. Een erg leuke dag met als thema koffie, thee en bakken. We begonnen met een thee workshop die namens Bredemeijer werd gegeven door theesommelier Mariëlla Erkens. Heel interessant en vanaf nu stop ik met kokend water op mijn thee gooien, hengelen met het zakje en kraanwater gebruiken, zo waarlijk helpe mij Theesommelier Erkens (*steekt twee vingers in de lucht*) ... want je proeft namelijk echt verschil als je thee zet op de juiste manier. Erg leuk vond ik het idee om in plaats van wijn verschillende soorten thee te schenken bij een diner. Daar ga ik me vast eens verder in verdiepen.

theeworkshop

Na de theeworkshop volgde een koffieworkshop van ECM en Espressions. Het was een lekkere lentedag, dus we maakten ijskoffie en raketjeskoffie ... dus! Nou ben ik een coffeelover maar mijn koffie moet echt puur, heet en zwart zijn. Variaties daarop zijn aan mij niet zo besteed. Wel leuk om een keer te maken trouwens. Voor de raketjes koffie gooi je in plaats van ijsklontjes gewoon twee of drie raketjes in je koffiekan (met stokje en al). Je zet koffie et voilà: raketjeskoffie. Misschien lekker als je normaal ook al suiker in je koffie doet, maar mij te zoet.

Na de lunch deden we een Le Creuset bakworkshop. Wat een fijne spullen zijn dat toch! We maakten in groepjes drie baksels: een tarte tatin met kerrie, ananas en een gezouten karamelsaus, Tijm en Citroen cakes met een honingglazuur en Lady Grey Frambozen Mascarpone pannetjes in die ontzettend leuke mini braadpannetjes van Le Creuset.

Over de tarte tatin waren de meningen verdeeld. Ik vond het op zich wel lekker, maar ik houd niet zo van krenten/rozijnen, dus die heb ik er tussenuit geplukt. Ik vond de combinatie kerrie/ananas wel heel verrassend. Niet iets om wekelijks te eten, maar voor zo af en toe vond ik het wel lekker. De cakejes waren heerlijk, maar mijn favoriet was het Lady Grey Frambozen Mascarpone pannetje. Een variatie daarop heb ik dan ook de volgende dag thuis nog een keer gemaakt en dat recept vind je hieronder.

Nagerecht Mascarpone potjes: het recept

Lady Grey is een wat subtielere versie van Earl Grey en omdat ik in de mascarpone potjes iets meer theesmaak wilde heb ik Earl Grey gebruik in plaats van Lady Grey. Nog steeds proef je het maar heel subtiel, maar de geur is wel heel duidelijk aanwezig. Je kunt ook een andere theesmaak gebruiken, als het maar een beetje een stevige smaak heeft anders wordt het overpowered door de andere ingrediënten. Behalve frambozen heb ik ook blauwe bessen in mijn versie gedaan. Gewoon ... omdat ik er gek op ben en ze heel goed combineren met frambozen. Omdat ik thuis niet beschik over die leuke pannetjes van Le Creuset heb ik ze gemaakt in eenpersoons ramequins. Bol.com verkoopt ze onder andere.  Die van mij zijn van de Hema geloof ik, maar ik weet niet of ze die nog hebben. Je kunt het ook in 1 grote bakvorm maken, pas dan wel de baktijd wat aan.

Mascarpone potjes met vers fruit


Gang Nagerecht
Totale tijd 30 minuten
Porties 4 potjes
Auteur Out mijn Keuken/Le Creuset

Ingrediënten

  • 100 gram suiker
  • 2 el Earl Grey thee
  • 250 gram mascarpone
  • 100 gram boter
  • 1 ei
  • 100 gram bloem
  • 250 gram frambozen
  • 250 gram blauwe bessen

Verder nodig

  • 4 ramequins

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 150°C. Smelt de boter in een pannetje en voeg de thee toe. Verwarm het op laag vuur gedurende een minuut of 5. De thee gaat de boter nu kleuren. Haal na 5 minuten van het vuur en laat nog een minuut of 5 trekken. Haal het mengsel vervolgens door een fijne zeef en druk zoveel mogelijk van de boter uit de thee. Laat de boter vervolgens iets stollen.

  2. Doe de theeboter in een kom mix het met een elektrische mixer luchtig. Voeg de suiker toe en mix verder. Voeg vervolgens het ei en de mascarpone toe en mix weer goed door. Voeg als laatste de bloem toe en mix tot een glad deeg/beslag. 

  3. Vet de potjes in met boter en doe in ieder potje een dun laagje van het mascarponemengsel. Verdeel hierover het fruit en daarover de rest van het mascarponemengsel. Schuif de potjes 20 minuten in de oven tot er een goudgeel korstje ontstaat. Je kunt ze warm eten, maar koud zijn ze ook heel lekker!

  4. Je kunt het ook in een grotere schaal maken. Houd dan rekening met een baktijd van zo'n 40 minuten. 

 

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Foto's en teksten zijn van Esther Out voor Out mijn Keuken
©Out mijn Keuken

Mobiele versie afsluiten