Site pictogram Out mijn keuken

Recept | Teriyaki saus – zelf maken

Teriyaki saus

Teriyaki saus

Teriyaki saus zelf maken

Houd je ook zo van Oosterse gerechten? Vaak wordt vlees of vis in Oosterse gerechten op smaak gemaakt met een teriyaki marinade. Teriyaki saus is een (marinade of wok) saus op basis van sojasaus en (bruine) suiker en in het Westen gooien we er graag wat knoflook door. Je kunt teriyaki saus prima in de supermarkt kopen maar het is wel zo leuk om het zelf een keertje te maken, zodat je precies weet wat erin gaat en er zelf variaties op kunt bedenken. Je kunt er bijvoorbeeld gember aan toevoegen of het frisser maken met limoen. Dit recept geeft je een goede basis om zo te gebruiken, maar ook om mee te experimenteren. 

Teriyaki saus; waar gebruik je het voor?

Je kunt de saus in allerlei Oosters getinte gerechten gebruiken. Giet bijvoorbeeld een beetje bij je roerbak groente of doe een beetje door je rijst. Ook kun het heel goed gebruiken om je kip, vlees of vis mee te marineren. Pas daarna wel een beetje op met het gebruik van zout. Teriyaki saus is namelijk behoorlijk zout en proef dus even voordat je extra zout toevoegt. Aanstaande vrijdag en zondag deel ik twee recepten met je waarin je de saus kunt gebruiken, dus stay tuned!

Teriyaki saus

 

Teriyaki saus zelf maken; wat heb je nodig?
  • 200 ml water
  • 200 ml sojasaus
  • 50 gram bruine suiker
  • 4 teentjes knoflook
  • beetje sesamolie
  • 1,5 el maïzena (+ een beetje water)
Teriyaki saus zelf maken; hoe ga je te werk?

Het is echt heel simpel. Doe het water, de sojasaus, een klein scheutje sesamolie en de bruine suiker in een pannetje. Pel de teentjes knoflook en kneus ze (pletten met de zijkant van een mes) zonder dat ze uit elkaar vallen. Doe de teentjes erbij in de pan en breng het geheel al roerend aan de kook. Zet het vuur laag en laat het een minuut of 3 à 4 zachtjes doorkoken. Meng in een apart kommetje de maïzena met een beetje water en roer er een papjes zonder klontjes van. Giet dit na de kooktijd beetje voor beetje bij de teriyaki saus totdat het de gewenste dikte heeft. Je kunt het meteen gebruiken of af laten koelen en bewaren in een (afsluitbare) fles of pot. 

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Foto's en teksten zijn van Esther Out voor Out mijn Keuken
©outmijnkeuken.nl

Mobiele versie afsluiten