Site pictogram Out mijn keuken

Recept | Rendang van homemade boemboe

Rendang met homemade boemboe
Zelf Rendang maken

Rendang is een Indonesisch stoofgerecht van rundvlees. Het vlees wordt bereid in een heerlijke boemboe met kruiden en specerijen die per familie of per gebied weer iets van elkaar kunnen verschillen. Een boemboe koop je zo kant en klaar bij de supermarkt en dan heb je er nauwelijks werk van, maar het is veel leuker en lekkerder om de boemboe zelf te maken. Wat je daarvoor nodig hebt is een vijzel (én spierballen!) of een hakmolen/keukenmachine/blender. Ik gebruik voor dit soort klusjes altijd de hakmolen die bij mijn staafmixer zit:

 

Rendang met homemade boemboe recept

Zelf Rendang maken

Het grootste voordeel van het zelf maken van je boemboe is dat je de smaak kunt aanpassen aan je eigen smaak. Houd je van pittig, voeg wat extra pepers toe. Houd je juist niet van pittig, laat ze dan weg. Je kunt zelf de soort olie bepalen waarmee de boemboe gemaakt wordt en je kunt zelf de hoeveelheid bepalen van de toegevoegde kruiden en specerijen. Volg je mijn recept op de letter dan krijg je een smaakvolle maar redelijk neutrale rendang. De smaken zijn mooi in balans en het gerecht is niet te pittig maar ook niet flauw. Hieronder heb ik het recept helemaal uitgeschreven. Enjoy!

 

 

Rendang


Gang Hoofdgerecht
Keuken Indonesisch
Voorbereiding 20 minuten
Kooktijd 3 uur
Totale tijd 3 uur 20 minuten
Porties 4 personen
Auteur Out mijn Keuken

Ingrediënten

  • 50 gram kemirinoten
  • 1 rode peper
  • 1 groene peper
  • 4 sjalotjes
  • 4 tenen knoflook
  • 2 stengels citroengras
  • 4 cm verse gember
  • 1 tl korianderzaad
  • 1 tl komijnzaad
  • 2 tl kurkuma
  • 50 ml olie + extra om in te bakken
  • 1,5 kilo runder stoofvlees
  • 600 ml kokosmelk

Voor erbij:

  • 350 gram basmatirijst
  • 800 gram sperziebonen

Werkwijze

  1. Zet een droge koekenpan op het vuur en rooster hierin de kemirinoten tot ze goudbruin zijn en lekker geuren. Snijd de pepers door midden en verwijder de zaadlijsten en zaadjes (laat zitten als je van pittig houdt). Snijd ze in grove stukken. Snipper de sjalotjes en snijd de knoflookteentjes in stukken. Verwijder de harde buitenste bladeren van de stengels citroengras en snijd de stengels in stukken. Schil de gember en snijd in stukjes. 

  2. Doe al deze ingrediënten in een hakmolen, keukenmachine of vijzel en voeg het korianderzaad, het komijnzaad en de kurkuma toe. Hak dit goed fijn en voeg in delen 50 ml olie toe totdat je een smeuïge pasta hebt. 

  3. Snijd het vlees in stukjes van zo'n 2 bij 2 cm (komt niet heel precies) en bak dit in porties in een klein beetje olie aan in een braadpan. Als je het laatste beetje vlees heb gebakken doe dan nog een klein scheutje olie in de pan en doe de boemboe hierin. Bak dit een minuut of 3 op rustig vuur zodat alle smaken en geuren goed los komen. Doe dan al het vlees erbij en zo'n 400 ml kokosmelk. Roer alles goed door elkaar. 

  4. Breng dit aan de kook en laat het zo'n 3 uur rustig gaar worden, zonder deksel op de pan. Roer af en toe en als het vlees te droog wordt giet je er nog een beetje kokosmelk bij. Bij mij was ongeveer 600 ml nodig. 

  5. Serveer met bijvoorbeeld (basmati) rijst een sperzieboontjes. 

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Foto's en teksten zijn van Esther Out voor Out mijn Keuken
©outmijnkeuken.nl

Mobiele versie afsluiten