Site pictogram Out mijn keuken

Recept | Stoofvlees op pitabrood

Stoofvlees op pita
Stoofvlees op pitabrood

Wij zijn hier in huis nogal gek op stoofpotjes. In de wintermaanden maak ik ze dan ook best vaak. Het liefst gebruik ik sukadelappen omdat daar vaak nog flink wat vet aanzit en dat geeft heel veel smaak. Sukadelappen worden gesneden van de schouder van de koe en vragen een rustige en lange bereiding. Ideaal voor stoofpotjes dus. In deze stoof heb ik groente gebruikt die ook tegen een lange bereiding kan, namelijk bleekselderij, ui en wortel. De smaak komt van de jeneverbessen en rozemarijn. Ik heb aardappelen meegekookt met de stoof en daarvoor heb je stevige aardappeltjes nodig. Geen kruimige, want die koken kapot. Kleintjes kun je in zijn geheel meekoken, grotere even halveren. De schil heb ik erom laten zitten want daar zitten een heleboel voedingsstoffen in en als je de aardappelen goed wast kun je de schil gewoon eten. Ik heb het vlees in dit geval geserveerd in een pitabroodje, maar je kunt ook platbrood maken of het zo eten. Het volledige recept vind je hieronder, enjoy!

stoofvlees op pitabrood

Stoofvlees op pitabrood


Gang Hoofdgerecht
Voorbereiding 20 minuten
Kooktijd 2 uur 30 minuten
Totale tijd 2 uur 50 minuten
Porties 6 personen
Auteur Esther / Out mijn Keuken

Ingrediënten

  • 4 el bloem
  • 800 gram runderstoofvlees in blokjes gesneden (2 x 2 cm)
  • zout en peper
  • olijfolie
  • 2 uien gesnipperd
  • 3 wortelen in blokjes gesneden
  • 3 stengels bleekselderij in stukjes gesneden
  • 1 el jeneverbessen fijn gestampt in een vijzel
  • 1 tl rozemarijn naaldjes
  • klontje boter
  • 2 bouillonblokjes
  • 800 gram stevige aardappeltjes

Werkwijze

  1. Bestrooi de blokjes vlees met ongeveer twee eetlepels van de bloem en wat zout en peper. Verhit een flinke scheut olie in een braadpan en bak hierin het vlees rondom bruin.  Voeg dan de ui, bleekselderij, wortel, geplette jeneverbessen, rozemarijn en een klont boter toe. Doe er een klein scheutje water bij, roer goed door en doe dan de deksel op de pan. Laat het een minuut of vijf stoven.

  2. Maak intussen de aardappeltjes schoon (schil kan blijven zitten) en snijd ze in ongeveer gelijke niet te kleine stukken. 

  3. Verwijder dan de deksel en wacht tot het vlees weer begint te bakken (als het meeste vocht verdampt is). Roer regelmatig door. Voeg dan nog twee eetlepels bloem toe en verkruimeld de bouillonblokjes erboven. Roer nog eens goed door een voeg dan zoveel water toe dat alles een centimeter of twee onder water staan. Doe dan de aardappelen erbij.

  4. Breng het geheel aan de kook en draai dan het vuur laag. Leg de deksel schuin op de pan en laat het geheel rustig zo'n 2,5 uur pruttelen. Houd in de gaten of het niet te droog komt te staan. Voeg in dat geval nog wat water toe. 

  5. Verwarm aan het einde van de bereidingstijd de pitabroodjes in de oven, schep het stoofvlees erin en serveer twee per persoon.

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Foto's en teksten zijn van Esther Out voor Out mijn Keuken
©outmijnkeuken.nl




Mobiele versie afsluiten