Site pictogram Out mijn keuken

Recept | Geroosterde met kaas gevulde kip uit de oven

Gevulde kip uit de oven
Met kaas gevulde kip

Kip en kaas, je denkt er misschien niet heel snel aan, maar het is verrassend lekker. Ik heb voor dit gerecht een kaasmengsel gemaakt op basis van zachte geitenkaas die ik heb gemengd met gruyère en Parmezaanse kaas. Het mengsel is op smaak gemaakt met kruiden en sjalotjes en door een eitje toe te voegen kun je er een smeuïg mengsel van maken. Dit kippetje is gevuld onder de huid en om dat te doen moet je de huid eerst even losmaken van het vlees. Dat is niet moeilijk, maar je moet wel even opletten dat je het vel niet scheurt. Je kunt het beste beginnen bij de hals. Trek voorzichtig een stukje los om een beginnetje te maken en ga dan met je vingers rustig heen en weer bewegen tussen vel en vlees. Vergeet ook het vel bij de poten niet los te halen want ook daar moet vulling in. Als je het vel eenmaal los hebt, kun je de vulling er makkelijk tussen duwen. Heb je wat vulling over, stop dat dan in de holte.

gevulde kip

Het uitgeschreven recept vind je hieronder. Ejoy!




 

Met kaas gevulde kip

De kip wordt onder de huid gevuld met een heerlijke kaasmengsel

Gang Hoofdgerecht
Keuken Frans
Totale tijd 1 uur 45 minuten
Porties 6 personen
Auteur Esther / Out mijn Keuken

Ingrediënten

  • 2 el olijfolie
  • 4 sjalotjes gesnipperd
  • 250 gram zachte geitenkaas
  • 75 gram Parmezaanse kaas vers geraspt
  • 75 gram Gruyère vers geraspt
  • 1 ei
  • zout en peper
  • 1 el paneermeel
  • 2 el peterselie fijn gesneden
  • 2 el kervel fijn gesneden
  • 1 el bieslook fijn gesneden
  • 1 hele kip van ong. 1,5 kilo
  • 1 takje tijm

verder nodig

  • 1 ovenschaal waar de kip in past

Werkwijze

  1. Verhit de olie in een koekenpan op halfhoog vuur en fruit hierin de sjalotjes een minuut of vijf tot ze zacht zijn. Prak in een kom de geitenkaas fijn en meng de Parmezaan en de Gruyère erdoor. Meng vervolgens het ei, het paneermeel, de kruiden en zout en peper erdoor. Voeg tenslotte de sjalotjes toe en meng het nogmaals goed door elkaar.

  2. Verwarm de oven intussen voor op 200°C. Bestrooi het binnenste van de kip met zout en peper en stop het takje tijm erin. 

  3. Haal vanaf de hals voorzichtig het vel van de kip los van het vlees. Dit gaat het beste door je vingers er voorzichtig in heen en weer te bewegen en het vel beetje bij beetje los te 'duwen'. Vanaf de hals kun je ook het grootste deel van de poten bereiken. Pas op dat het vel niet scheurt. Het is vrij stevig, maar enige voorzichtigheid is wel belangrijk.

  4. Stop nu beetje bij beetje het kaasmengsel tussen het vel het vlees. Duw het eerst zo ver mogelijk de poten en en werk naar de hals toe. Heb je wat vulling over, stop dat dan in de holte bij het takje tijm. Bind de poten met keukentouw bij elkaar zodat de vulling er niet makkelijk uit kan lopen. 

  5. Bestrijk de kip met olijfolie en strooi er wat zout en peper over. Leg de kip in de ovenschaal en schuif hem zo'n 75 minuten in de oven. Houd het na een uurtje even in de gaten omdat het vel goudbruin, maar niet te donker moet worden terwijl het vlees wel goed gaar moet zijn. Gaat het te snel, draai de temperatuur dan wat lager. 

  6. Lekker met groente en gebakken aardappelen.

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Foto's en teksten zijn van Esther Out voor Out mijn Keuken
©outmijnkeuken.nl

Mobiele versie afsluiten