Site pictogram Out mijn keuken

Kerstgerecht: Gekarameliseerde spruitjes

Gekarameliseerde spruitjes voor bij de kerst

Heerlijke spruitjes voor met de kerst.

Spruitjes zijn echte wintergroente. Ondanks dat ik persoonlijk spruitjes heerlijk vindt, heeft het groentesoort geen ‘heerlijke’ reputatie. Vooral kinderen geven niks om de bittere smaak van spruitjes.. Het helpt dan natuurlijk ook niet dat gekookte spruitjes niet bepaald lekker ruiken. Toch zitten spruitjes vol met goede vitamines en zijn daarom ook heel gezond. En natuurlijk voor de snellere koks onder ons, heel erg makkelijk om klaar te maken.

Na een lange ontdekkingsreis naar het uitproberen en experimenteren ben ik op het recept gekomen voor spruitjes die iedereen lust! Gekarameliseerde spruitjes! Ik hoor je al denken, “wat staat daar nou? Gekarameliseerde spruitjes?”. Ja dat hoor je goed! Een heerlijke combinatie van smaken waardoor zowel volwassenen als kinderen de spruitjes heerlijk zullen vinden. Daarnaast is dit ook echt een kerstgerecht die helemaal thuis hoort bij het kerstdiner. Dit betekent overigs niet dat je het gerecht niet voor andere gelegenheden op tafel kan zetten.

Ben jij benieuwd naar dit recept? Lees dan snel verder!

Kerstrecept: Gekarameliseerde spruitjes

Een heerlijk kerstgerecht, waar iedereen dol op is!

Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht, Kerst
Keuken Nederlands
Keyword Groente
Kooktijd 20 minuten
Porties 4
Auteur Nalin

Ingrediënten

  • 750 gram Spruitjes
  • 5 eetlepels Olijfolie
  • 3 theelepels Mosterd
  • 2 theelepels Honing

Werkwijze

  1. Als allereerste maak je, net zoals je dat altijd bij spruitjes doet, de spruitjes schoon. Dit doe je door het stammetje / kontje van het spruitje af te snijden en de buitenste blaadjes te verwijderen. Vervolgens spoel je de spruitjes schoon in een vergiet.

  2. Kook de spruiten gaar. Dit duurt meestal 5 tot 10 minuten. Wanneer de spruitjes gaar zijn laat je ze even uitlekken.

  3. Terwijl de spruitjes aan het uitlekken zijn kun je beginnen aan de 'saus'.

    Meng de mosterd en de honing door elkaar. Als het goed is krijg je een mooie glad mix. Als de mix te stroperig is kun je altijd een beetje lauw water toevoegen.

    Verwarm een wokpan of een bakpan met de olijfolie. Zet de pan op een laag pitje en voeg de mix toe.

  4. Roer de mix goed door de pan. Schep als allerlaatste de spruitjes toe aan de mix en roer alles goed door elkaar.

  5. "Wok" de spruitjes en de mix goed samen tot de spruitjes er mooi gekarameliseerd uitzien.

  6. Het gerecht is klaar!

Mobiele versie afsluiten