Site pictogram Out mijn keuken

Toscaanse soep is een ware comfort food

Het complete gerecht.

We gaan het eens hebben over comfort food. In dit geval nemen we de zelfgemaakte Toscaanse soep als ultiem voorbeeld. Deze overheerlijke, stevige en aromatische soep is een homage aan de Italiaanse keuken. De Toscaanse soep staat bekend om zijn diepe en rijke smaken. Ben je toe aan comfort? Maak dan snel deze overheerlijke soep en begin met genieten. Ben je een complete maaltijd aan het voorbereiden en zoek je nog een recept voor een hoofdgerecht? Probeer dan eens Caponata Siciliana.

We gaan beginnen met wortels en aardappelen

Onze Toscaanse soep heeft een basis nodig. Deze basis bestaat uit de heerlijke aardse smaken van de wortel en de aardappel. De groenten zijn beide zeer veelzijdig en daarnaast ook nog eens ontzettend voedzaam.

Olijfolie voor de aroma

Elke kwalitatieve Toscaanse soep heeft een onmiskenbaar aroma. De beste hulp hiervoor is olijfolie, een product dat in iedere Italiaanse keuken te vinden is. Olijfolie voegt namelijk een subtiele fruitige smaak toe aan de soep en helpt het vrijkomen van de smaken van de groenten.

Ga je voor kippen of groentebouillon?

Vrijwel iedere soep krijgt zijn diepe, hartige smaak van bouillon. Je kunt hierbij kiezen voor kippenbouillon en gaan voor een rijke smaak of voor een groentebouillon voor een vegetarische variant.

Worcestersaus en citroensap voor het accent van de soep

Worcestersaus en citroensap geven de Toscaanse soep een aangename verrassing. De combinatie van zout en zuur geven de Toscaanse soep zijn balans.

De sherry en de verse garnalen

De sherry en de verse garnalen is precies wat deze soep nodig heeft, ze brengen de soep namelijk naar een compleet nieuw niveau. Sherry geeft namelijk een zoetigheid toe aan de soep waar de garnalen het afmaakt met een luxe zeevruchten smaak.

De final touch is de basilicum

Om de soep klaar te maken hebben we nog één laaste ingrediënt over, de basilicum. Het is aan te raden om de verse basilicum fijn te hakken. De basilicum zal niet alleen een optische finishing touch zijn maar ook de smaken combineren.

Conclusie

De zelfgemaakte Toscaanse soep is niet enkel een comfort food maar ook een geweldige aanvulling op een maaltijd. Het is daarnaast ook een hele ervaring om jezelf onder te dompelen in de traditionele Italiaanse keuken. Probeer dit recept vandaag nog en maak kennis met de wonderlijke en misschien zelfs eenvoudige wereld van de Italiaanse keuken. Ben jij gek op koken en probeer jij graag keukens over de hele wereld? Probeer dan eens deze overheerlijke Chinese tomatensoep.

Heerlijke Toscaanse soep

Een ontzettend snel recept met een heerlijke toevoeging van garnalen en basilicum

Gang Bijgerecht, Lunch, Voorgerecht
Keuken Italiaans
Kooktijd 20 minuten
Porties 4 personen
Auteur Niels

Ingrediënten

  • 4 middelgrote wortels
  • 4 middelgrote aardappelen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels bloem
  • 3,5 dl kippen of groentebouillon
  • 1 theelepel Worcestersaus
  • Sap van een halve citroen
  • 6 eetlepels sherry
  • 100 gram verse garnalen
  • Verse basilicum, fijngehakt naar smaak

Werkwijze

  1. Begin met het schoonmaken van de wortels. Snijd ze vervolgens in dunne plakjes. Schil de aardappelen, was ze goed en snijd ze in kleine blokjes.

  2. Verhit de olijfolie in een grote soeppan op middelhoog vuur. Voeg de wortelplakjes en aardappelblokjes toe en bak ze ongeveer 5 minuten, of tot ze zacht beginnen te worden.

  3. Voeg de bloem toe aan de pan en roer goed door om de groenten te bedekken. Dit helpt om de soep te binden.

  4. Giet langzaam de bouillon in de pan, terwijl je blijft roeren. Dit zal helpen om klontjes te voorkomen en zal een gladde, gebonden soep creëren.

  5. Laat de soep ongeveer 10 minuten zachtjes koken, of tot de groenten volledig gaar zijn.

  6. Gebruik een staafmixer of blender om de soep te pureren tot een gladde consistentie. Als je liever een iets ruwere soep hebt, kun je deze stap overslaan of de soep minder lang pureren.

  7. Zet de gepureerde soep terug op het vuur en voeg de Worcestersaus, citroensap en sherry toe. Roer goed om te combineren.

  8. Spoel de garnalen schoon onder koud water en besprenkel ze met een beetje extra citroensap.

  9. Voeg de garnalen toe aan de soep en laat het geheel nog enkele minuten koken, of tot de garnalen volledig gaar zijn.

  10. Voeg naar smaak fijngehakte verse basilicum toe aan de soep. Je kunt daarnaast ook een beetje extra basilicum bewaren om bovenop de soep te strooien als garnering.

  11. Serveer de soep warm, eventueel met een stuk knapperig brood als bijgerecht. Geniet van deze heerlijke Toscaanse soep!

Mobiele versie afsluiten