Varkensbuikspek
Als je ooit eens indruk op familie of vrienden wilt maken met een groot stuk vlees op tafel, maar je hebt het tot nu toe nog nooit aangedurfd, dan is varkensbuikspek een prima optie om eens mee te beginnen. Het klaarmaken stelt niet zoveel voor want de oven doet het meeste werk en je kunt het eigenlijk niet fout doen. Het enige dat je moet investeren is geduld. Bovendien is succes gegarandeerd, want wie houdt er nou niet van een lekker speklapje. Buikspek is namelijk het stuk vlees waar de slager normaal speklapjes van snijdt, maar dan aan één stuk (nummer 10 op het plaatje). Niet iedere slager heeft het zo in de vitrine liggen, dus het is misschien handig om je slager er van tevoren om te vragen. Een stuk varkensbuik heb je al voor €8 à €9 per kilo.
Voor vandaag had ik een stuk vlees van 1,4 kilo en daar gaan we twee keer van eten. Tot nu toe heb ik dit vlees altijd bereid volgens dit recept van Donna Hay. Vooral het venkelzaad hierin vind ik heel lekker combineren met de smaak van het varkensvlees. Ook wrijf ik er vaak wat chilivlokken in, voor een beetje pit. De avond van tevoren wrijf ik het vlees altijd in met een laag zout en laat ik het vervolgens een nacht in de koelkast staan. Hierdoor trekt het vocht uit het vlees en wordt de vetlaag krokanter bij het bakken.