Site pictogram Out mijn keuken

Oma Elly’s bruine koek – recept

bakken - koek Oma Elly's bruine koek

Oma Elly's bruine koek


Mijn moeder had een hoop goede, positieve eigenschappen en talenten maar de ambitie om een keukenprinses te worden hoorde daar niet bij. Ze vond het maar gedoe elke dag en had geen aangeboren nieuwsgierigheid naar exotische ingrediënten of nieuwe bereidingswijzen. Het was meer een opgave om elke dag maar weer te bedenken wat er op tafel zou staan die avond. Ik heb dan ook niet veel van moeder op dochter doorgegeven recepten of manieren van bereiden. In haar notitieboekje schreef ze een karig aantal recepten op. Wat ik daar onder andere in terugvond was de 'bruine koek' die ze soms maakte en waar ik ontzettend gek op was. Ik heb geen idee wat de originele naam van deze cake is en waar ze het recept vandaan had (waarschijnlijk overgepend uit een Libelle of iets dergelijks), maar wij hebben het inmiddels omgedoopt tot oma Elly's Bruine Koek.

Wat heb je nodig:

1 zakje bakpoeder
350 gram bloem
300 gram donkerbruine suiker
2 eetlepel koekkruiden
1 ei
150 gram boter, gesmolten
2 deciliter karnemelk
mespuntje zout

Verwarm de oven voor op 180 graden. Zeef de bloem en het bakpoeder boven een kom, zodat er geen klontjes meer in zitten. Doe dan de bruine suiker, het zout en de koekkruiden erdoor en meng goed met elkaar. In het recept van mijn moeder staat 1 eetlepel koekkruiden, maar ik houd wel van een wat uitgesprokener smaak, dus ik doe er 2 eetlepels in. Probeer zelf even uit wat je lekkerder vindt. Mix vervolgens het ei, de boter en de karnemelk met elkaar en doe dan beetje bij beetje de bloemmix erdoor. Schep het beslag in een ingevette en met bakpapier beklede cakevorm en strijk mooi glad.  Zet de vorm in de oven en doe na ongeveer een uur de satéprikkertest. Steek een satéprikker in de cake. Als hij er schoon uitkomt is de cake gaar, als er nog beslag aanzit zet je hem nog even 5 minuutjes terug. Herhaal dit tot de satéprikker er 'schoon' uitkomt. De koek heeft een cakeachtige binnenkant en een krokante, wat kruimelige korst.

Ik zou het heel leuk vinden als je deze eens probeert te maken. Simpel en smaakvol! Laat je weten of het is gelukt?

 

 

 

Nieuwsbrief ontvangen?



Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Nieuwsbrief ontvangen?

Mobiele versie afsluiten