Site pictogram Out mijn keuken

Pasta Alfredo met tomaat en doperwten

hoofdgerechten pasta

Tagliatelle Alfredo

Pasta Alfredo is een pastagerecht dat rond de Eerste Wereldoorlog werd bedacht door Alfredo di Lelio. De enige ingrediënten: pasta (fettuccine), boter en Parmezaanse kaas. In Italië wordt pasta Alfredo geen pasta Alfredo genoemd, maar gewoon pasta met boter en Parmezaanse kaas. Maar dan natuurlijk in het Italiaans: pasta al burro e parmigiono … ahum! De naam pasta Alfredo is ontstaan toen een beroemd filmkoppel het recept vanuit Rome meenam naar de Verenigde Staten. Daar is het gerecht dus bekend geworden onder de naam pasta Alfredo. De klassieke Pasta Alfredo maak je als volgt: kook 500 gram fettuccine al dente. Snijd 225 gram boter in dunne plakjes en leg ze in een verwarmde schaal. Giet de pasta af en vang wat van het kookvocht op. Rasp 300 gram Parmezaanse kaas fijn. Leg de pasta op de boter en strooi de kaas erover heen. Sprenkel er dan wat kookvocht over en meng alles voorzichtig door elkaar totdat de boter en de kaas gesmolten zijn. Dit is een variatie daarop.

Pasta Alfredo: ingrediënten

Tomatensaus met room

Pasta Alfredo: werkwijze

Breng een pan met water en zout aan de kook voor de pasta. Pel en snipper de ui en de knoflook. Doe de tomaten in een foodprocessor. Maal ze fijn met een paar korte pulsen. Niet te lang laten draaien want dan krijg je oranje schuim. Warm de olijfolie in een wok of grote hapjespan. Bak er de knoflook en ui in totdat het glazig is. Giet dan de tomaten erbij. Breng dit aan de kook. Doe dan de doperwten erbij en breng opnieuw aan de kook. Laat de saus op laag vuur maximaal 10 minuten pruttelen. Breng op smaak met zout en peper. Kook de pasta al dente. Voeg de boter toe aan de saus en dan de room en daarna de in reepjes gescheurde prosciutto. Voeg daarna de afgegoten pasta toe en roer de Parmezaanse kaas erdoor. Schep op borden en bestrooi met nog wat Parmezaanse kaas en leg er een takje basilicum op.



Mobiele versie afsluiten