Site pictogram Out mijn keuken

Rigatoni met gehaktballetjes en olijven

hoofdgerechten pasta

Rigatoni met gehakt balletjes en olijven

Rigatoni is een buisvormige pastasoort. Het lijkt op penne, maar het is breder en korter. Rigatoni is aan de buitenzijde vaak geribbeld, zodat de saus er goed aan blijft ‘hangen’. Als je het niet kunt vinden in je supermarkt, kun je het natuurlijk vervangen door penne.

Ik had een blikje kalamata olijven meegenomen uit Griekenland. Als je ook kalamata olijven gebruikt: ze zijn fantastisch lekker, maar behoorlijk zout. Let dus een beetje op dat je niet teveel zout in het gerecht gebruikt. De dame in de winkel waar ik de olijven heb gekocht, liet me zweren dat ik de olie waarin de olijven zaten niet weg zou gooien maar zou gebruiken bij het koken. Het is inderdaad heerlijke olie, dus dat ga ik zeker doen!

Voor 4 personen:


2016-06-25-18-26-56

Meng in een kom het gehakt met de peterselie en de knoflook. Voeg dan het ei toe en wat peper en zout naar smaak.

Kneed goed door elkaar en draai er balletjes van. Bestuif de balletjes met wat bloem en zet ze weg tot gebruik. Verhit de olie in een flinke hapjespan waarvoor je een deksel hebt (of dek straks af met aluminiumfolie). Fruit de ui, wortel, bleekselderij en rozemarijn op laag vuur een paar minuten. Zet dan het vuur hoger en doe de gehaktballetjes erbij in de pan. Bak ze rondom bruin en voeg dan de passata toe. Breng aan de pruttel en roer de bruine suiker erdoor. Zet het vuur laag en laat het zo’n 40 minuten pruttelen.

Kook intussen de rigatoni gaar in ruim water met zout. Roer de gare pasta vervolgens door de saus en warm even een paar minuten goed door. Schep het over in een mooie schaal en strooi er de kaas en de olijven over.




Kalamata olijven



Pruttelsaus

Mobiele versie afsluiten