Site pictogram Out mijn keuken

Even wennen, maar wel lekker: Penne met een zoete roomsaus en garnalen

hoofdgerechten zeevruchten

Penne met zoete roomsaus en garnalen

Onlangs kwam ik bij het opruimen van mijn keukenkastje nog een blikje gecondenseerde melk tegen dat tegen de houdbaarheidsdatum aanliep. Daar moest ik snel iets mee doen dus. Gecondenseerde melk is ingedikte melk van de koe waaraan suiker is toegevoegd. De suiker wordt toegevoegd als conserveermiddel, waardoor steriliseren niet nodig is en het blikje heel lang houdbaar is. Het wordt meestal gebruikt in zoete baksels of bijvoorbeeld in de koffie. Wat ook leuk is: als je het blikje lang kookt krijg je een heerlijke caramelsaus/pasta.

Ik was benieuwd of de zoetigheid van gecondenseerde melk ook lekker zou zijn in een hartig gerecht. Het meest geschikt voor een experiment leek mee een pastagerecht. Zoet gaat heel goed samen met garnalen, dus dat heb ik er als proteïne aan toegevoegd. Verder heb ik gekozen voor volkoren penne, omdat dat wat steviger (en natuurlijk gezonder) is. Als tegenhanger voor het zoet heb ik wat chili vlokken bij het gerecht gedaan. Dit deed het verrassend goed. Alleen een beetje oppassen met teveel pit als er kinderen mee-eten. Als je geen verse tros cherrytomaten kunt vinden, kun je ze ook uit blik gebruiken.   

Het recept heb ik hieronder uitgeschreven. Ik ben zeer benieuwd of jullie een zoete pastasaus aandurven. Laat je me weten wat je ervan vindt?

 

Penne met een zoetige roomsaus en garnalen

De roomsaus in dit gerecht is wat gewaagd, hij is namelijk zoet van smaak en niet hartig.

Gang Hoofdgerecht
Totale tijd 45 minuten
Porties 4 personen

Ingrediënten

  • 400 gram grote garnalen rauw en gepeld
  • 3 teentjes knoflook fijngesneden
  • 1 tros cherrietomaten of cherrietomaten uit blik
  • 170 ml gecondenseerde melk gezoet
  • 50/100 ml kippenbouillon
  • 300 gram penne volkoren
  • 1 el bloem
  • zout & peper
  • chili flakes naar smaak
  • 2 el olijfolie
  • 2 el boter
  • 50 gram roomkaas (bijv. monchou)
  • 125 gram mozzarella
  • 4 el Parmezaanse kaas

Werkwijze

De saus

  1. Smelt de boter en fruit de fijngesneden knoflook hier even in. Voorzichtig, want knoflook verbrandt snel. Strooi dan de bloem erbij en roer zodat het niet gaat klonten en de bloem even kan garen.

  2. Pak een garde en giet al kloppend de gecondenseerde melk erbij. Breng het zachtjes aan de kook en blijf kloppen totdat het iets indikt. Roer dan de roomkaas erdoor en - als de roomkaas volledig is gesmolten - verdun het dan met de kippenbouillon. Doe dit scheutje voor scheutje totdat je de juiste dikte voor een saus hebt bereikt. 

  3. Breng op smaak met zout en peper en zet apart tot gebruik.

De garnalen

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Doe de garnalen in een kom, giet er wat olijfolie bij en breng het op smaak met zout en peper. Hussel goed door elkaar. 

  2. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de garnalen hierover. Zorg dat ze niet teveel over elkaar liggen. 

  3. Schuif de plaat in de oven en laat de garnalen 5 tot 6 minuten garen. Haal ze dan uit de oven en zet ze apart tot gebruik. Verlaag de temperatuur van de oven naar 180°C. 

Pasta

  1. Zet een grote pan met ruim water en zout op en kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking gaar. Ik heb volkoren penne gebruikt, maar een gewone penne kan natuurlijk ook.

Afmaken

  1. Snijd de mozzarella in flinke stukken. Meng de penne met de garnalen, de saus, de tomaten, de mozzarella door elkaar in en ruime kom. Doe de chili flakes erdoor. Pas op met de hoeveelheid. Als je van pittig houdt ga dan lekker los, want de zoete saus kan heel wat hebben. Houd je niet zo van heel pittig, wees dan voorzichtig met de hoeveelheid. 

  2. Schep het mengsel over in een ovenschaal en strooi de Parmezaanse kaas erover. Bak de schotel nog 10 minuten in de oven, zodat de kaas deels smelt en deels een knapperig korstje gaat vormen.

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Nieuwsbrief ontvangen?



Mobiele versie afsluiten