Site pictogram Out mijn keuken

Kaasfondue van 3 Hollandse Kazen

Kaasfondue

De allerbeste remedie voor de blues (om welke reden dan ook) is wat mij betreft toch wel kaasfondue. Eerder postte ik al het recept voor kaasfondue met truffel. En vandaag krijgen jullie van mij het recept voor een kaasfondue met Hollandse kazen. Ik heb er drie soorten kaas in verwerkt: gatenkaas (want die smelt mooi), Goudse kaas (vanwege de pittige smaak) en Hollandse geitenkaas (vanwege de frisse smaak). De kaas wordt gesmolten in witte wijn, maar als je de alcohol er goed uitkookt kunnen kinderen gewoon mee-eten. De bacon zorgt voor een lekker zoutig krokantje.

Zet de pan op tafel op een warmhoudplaatje of op een theelichtje en roer dit regelmatig nog even door. Zet er verder alles bij waarmee je lekker kunt dippen. Denk aan stokbrood, soepstengels, wortels, komkommer, bloemkoolroosjes, broccoliroosjes, champignons (die laatste drie even voorkoken of -bakken), maar je kunt ook denken aan fruit. Peer combineert bijvoorbeeld geweldig met kaas.

Hieronder vind je het  volledige recept. Mocht je nog vragen en/of opmerkingen hebben dan hoor ik het graag. Het is het  handigst als je hieronder in de comments reageert, want dan kunnen andere mensen ook meelezen en -praten. 

Hebben jullie een favoriet kaasfondue recept?

Hollandse Kaasfondue met bacon

Het ultieme troostvoer: kaasfondue! Deze is gemaakt van lekkere Hollandse kazen: gatenkaas, geitenkaas en Goudse

Gang Hoofdgerecht
Keuken Hollandse pot
Voorbereiding 15 minuten
Kooktijd 10 minuten
Totale tijd 25 minuten
Porties 4 personen

Ingrediënten

  • 300 gram Hollandse gatenkaas
  • 100 gram belegen Goudse kaas
  • 300 gram belegen Hollandse geitenkaas
  • 100 gram bacon
  • 1 teen knoflook
  • 350 ml droge witte wijn
  • 1 tl citroensap
  • 1 el maizena
  • 2 el water
  • 1 mespuntje nootmuskaat
  • 1 stokbrood
  • groente om te dippen (bijv. worteltjes, komkommer, paprika enz)

Werkwijze

  1. Rasp de kazen. Je kunt je kaasboer vragen om dit te doen, maar in de keukenmachine gaat het ook heel snel. Met de hand is het wel een behoorlijk klusje.

  2. Snijd de bacon in reepjes en bak ze in een koekenpan zonder vet uit. Laat ze uitlekken op keukenpapier. 

  3. Pers de knoflook uit of snijd hem heel fijn en doe het met de wijn en het citroensap in een pan. Breng het aan de kook en laat de alcohol eruit verdampen. Zet dan het vuur laag en doe beetje bij beetje de kaas erbij. Laat het volledig smelten en blijf regelmatig roeren.

  4. Meng de maizena met het water in een klein kommetje en roer met een vork totdat je geen klontjes meer hebt. Voeg het toe aan de kaasfondue en roer het goed door. Als het goed is wordt het mengsel nu dikker. Vind je het nog niet dik genoeg, dan maak je nog een maizena papje en giet je dit er ook bij. Ben je tevreden? Haal het dan van het vuur en roer de bacon erdoor. Breng op smaak met peper en nootmuskaat. 

  5. Snijd het stokbrood in plakjes en leg de groente op een schaal. Zet de pan met fondue op een warmhoudplaatje of theelichtje en roer het regelmatig even door. 

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Nieuwsbrief ontvangen?



Mobiele versie afsluiten