Jonker koek
Deze koek wordt al jaren in mijn familie gebakken. De kinderen krijgen het mee naar school en de ouders nemen het het mee naar hun werk. Voedzaam, lekker en gezond! Het oorspronkelijke recept komt uit het eerste kookschrift van mijn moeder en is hier en daar op wat kleine onderdelen aangepast. De ingrediënten: 250 g zelfrijzend bakmeel, 250 g volkoren meel, 8 g bakpoeder, 250 g rietsuiker, 75 gram krenten, 75 gram rozijnen, 3 tl koekkruiden, 3 tl kaneel, snufje zout en 5 dl karnemelk. Oven voorverwarmen op 175 graden. Eerst de ingrediënten mengen, daarna de karnemelk toevoegen en met een mixer goed doorroeren. Mijn mixer begaf het bijna. Ik denk dat ie te weinig vermogen heeft. Daarom heb ik de rest met de handen gemengd. Dat is een plakkerig werkje. Dan het deeg in de ingevette cake vorm doen (ik had 30 cm maar volgens mij is 24 cm beter) en dan 75 minuten in de oven. Even prikken (bij gebrek aan een breipen een saté prikker gebruikt) en bij een schone prikker uit de oven halen. Dan laten afkoelen. Warme koek is niet zo lekker kwam ik achter. Koude koek wel! Mijn kinderen krijgen komende week koek mee naar school. En volgende week zien we wel weer.
Het volledige (printable) recept vind je hieronder.
Jonker Koek
Gezond en voedzaam tussendoortje
Ingrediënten
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 250 gram volkoren meel
- 8 gram bakpoeder
- 250 gram rietsuiker
- 75 gram krenten
- 75 gram rozijnen
- 3 tl koekkruiden
- snufje zout
- 5 dl karnemelk
Werkwijze
Verwarm de oven voor op 175°C. Doe alle ingrediënten behalve de karnemelk in een kom en roer alles goed door elkaar.
Giet de karnemelk erbij en mix het met een mixer of met je handen goed door elkaar (= een lekker plakkerig werkje). Als alles goed is gemengd doe je het deeg in een cakevorm (ong. 24 cm). Doe de vorm in de oven en bak de koek 75 minuten.
Prik er na de baktijd met een satéprikker in. Komt deze schoon uit de koek, dan is hij gaar. Zo niet, zet hem dan nog even terug in de oven. Laat de koek helemaal afkoelen, want warm is hij niet zo lekker.
Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.