Gastblog: Nannette’s Jonker koek

bakken - koek Jonker koek

NannetteDoor Nannette Jonker:  Weet je wat het is met een langdurige, geweldige vriendschap? Je gaat hetzelfde denken over de elementaire zaken van het leven. Zo houden Esther en ik allebei van lekker eten en een goed glas wijn, we appen elkaar regelmatig op het zelfde moment dezelfde tekst (beetje eng) en houden van dezelfde boeken en popmuziek. We hebben gelijke humor (al lach ik wat harder om mijn eigen grappen dan dat Esther doet) en kletsen aan het einde van onze vakantie nog net zo onophoudelijk als op de heenreis. Uiteraard zijn er ook verschillen. Zo houdt Esther van het uitproberen van nieuwe dingen, waar ik een hang heb naar oud en vertrouwd. Waar Esther gemiddeld 10 recepten per week uitprobeert (en daar mogen wij allemaal getuige van zijn via haar blogs) kom ik niet verder dan 1 per maand. En waar Esther 3 verschillende zelfgemaakte taarten per verjaardag presenteert (ietwat overdreven mijns inziens) is de Hema mijn grootste vriend op deze feestdagen. Toen ik Esther gisteren appte dat ik van plan was een koek naar een familie recept te gaan bakken (had opeens behoefte aan iets ouds en vertrouwds) vroeg zij me of ik een gast blog wilde schrijven. Tuurlijk!

img-20161029-wa0004

 

Jonker koek

Deze koek wordt al jaren in mijn familie gebakken. De kinderen krijgen het mee naar school en de ouders nemen het het mee naar hun werk. Voedzaam, lekker en gezond! Het oorspronkelijke recept komt uit het eerste kookschrift van mijn moeder en is hier en daar op wat kleine onderdelen aangepast. De ingrediënten: 250 g zelfrijzend bakmeel, 250 g volkoren meel, 8 g bakpoeder, 250 g rietsuiker, 75 gram krenten, 75 gram rozijnen, 3 tl koekkruiden, 3 tl kaneel, snufje zout en 5 dl karnemelk. Oven voorverwarmen op 175 graden. Eerst de ingrediënten mengen, daarna de karnemelk toevoegen en met een mixer goed doorroeren. Mijn mixer begaf het bijna. Ik denk dat ie te weinig vermogen heeft. Daarom heb ik de rest met de handen gemengd. Dat is een plakkerig werkje. Dan het deeg in de ingevette cake vorm doen (ik had 30 cm maar volgens mij is 24 cm beter) en dan 75 minuten in de oven. Even prikken (bij gebrek aan een breipen een saté prikker gebruikt) en bij een schone prikker uit de oven halen. Dan laten afkoelen. Warme koek is niet zo lekker kwam ik achter. Koude koek wel! Mijn kinderen krijgen komende week koek mee naar school. En volgende week zien we wel weer.

Het volledige (printable) recept vind je hieronder.

 

Jonker Koek

Voorbereiding: 15 minutes
Kooktijd: 1 hour 15 minutes
Totale tijd: 1 hour 30 minutes
Auteur: Nannette Jonker

Gezond en voedzaam tussendoortje

Print

Ingrediënten

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 175°C. Doe alle ingrediënten behalve de karnemelk in een kom en roer alles goed door elkaar. 

  2. Giet de karnemelk erbij en mix het met een mixer of met je handen goed door elkaar (= een lekker plakkerig werkje). Als alles goed is gemengd doe je het deeg in een cakevorm (ong. 24 cm). Doe de vorm in de oven en bak de koek 75 minuten. 

  3. Prik er na de baktijd met een satéprikker in. Komt deze schoon uit de koek, dan is hij gaar. Zo niet, zet hem dan nog even terug in de oven. Laat de koek helemaal afkoelen, want warm is hij niet zo lekker. 

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Nieuwsbrief ontvangen?

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge