Site pictogram Out mijn keuken

Gebraden kip met saffraan, hazelnoten en honing van Yotam Ottolenghi

Een paar weken geleden ontving ik van Uitgeverij Fontaine de heruitgave van Het Kookboek van Yotam Ottolenghi. Ik schreef er een artikel over dat je *hier* terug kunt lezen. Ottolenghi is vooral beroemd om zijn groentegerechten, maar in dit boek vind je ook genoeg vlees en vis gerechten terug.

Ik maakte een kiprecept met een duidelijke Ottolenghi twist en dat recept vind je hieronder terug. In dit recept wordt onder andere rozenwater gebruikt, tegenwoordig gewoon bij Albert Heijn te krijgen. Echt een leuk ingrediënt om eens mee te experimenteren. Als je voor dit recept toch een flesje gaat halen, speel er dan eens een beetje mee in andere gerechten. Het wordt in Oosterse landen vooral veel gebruikt in baksels. Ik gebruikte het bijvoorbeeld al eens in deze madelaines en in deze rozenparfait. Het watertje heeft een hele sterke rozengeur en is vrij zoet van smaak. Een klein beetje is vaak al genoeg om je baksels heerlijk te laten ruiken.

Gebraden kip met saffraan, hazelnoten en honing

Kip Ottolenghi style

Gang Hoofdgerecht
Voorbereiding 1 uur
Kooktijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur 40 minuten
Porties 4 personen
Auteur Yotam Ottolenghi / Out mijn Keuken

Ingrediënten

  • 4 kipkarbonades (dijvlees met vel en bot)
  • 2 uien grof gesneden
  • 60 ml olijfolie
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl gemalen kaneel
  • flinke snuf saffraandraadjes
  • sap van 1 citroen
  • 60 ml koud water
  • 100 gram hazelnoten in het vlies
  • 70 gram honing
  • 2 el rozenwater
  • 2 bosuitjes grof gesneden
  • zout
  • peper

Werkwijze

  1. Vermeng de stukken kip in ene schaal met de uien, olijfolie, gember, kaneel, saffraan, citroensap, water, 2 theelepels zout en royaal vers gemalen zwarte peper. Laat dit minimaal een uur marineren, liefst langer (of een nacht in de koelkast).

  2. Verhit de oven voor op 190°C. Verdeel de hazelnoten over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster de noten ongeveer 10 minuten. Hak ze daarna grof en en zet ze tot gebruik opzij. 

  3. Verdeel vervolgens de stukken kip (mét de marinade) over de bakplaat. Leg de kipstukjes met het vel naar boven op de plaat. Schuif de plaat in de oven en bak de kip in 35 tot 40 minuten gaar.

  4. Maal intussen de honing, rozenwater en noten in een hakmolen tot een grove pasta. Haal na de baktijd de plaat met de kip uit de oven en bestrijk de stukken kip met de pasta. Zet de plaat dan nog 5 tot 10 minuten terug in de oven tot de notenlaag goudbruin is. Serveer in een mooie schaal.

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Nieuwsbrief ontvangen?

Mobiele versie afsluiten