Site pictogram Out mijn keuken

Ouderwetse huzarensalade zoals oma het maakte

bijgerechten groente/fruit bijgerechten met aardappel huzarensalade

Old fashioned Huzarensalade

Ouderwetse huzarensalade zelf maken

Vandaag het recept voor een ouderwetse huzarensalade. Wij aten hem op Kerstavond voor de buis. Ik heb hem expres opgemaakt in de stijl van de jaren '70, compleet met blaadjes sla en paprikapoeder. Het is een ideaal recept om te gebruiken voor een buffet of als je eens een schaal eten ergens mee naar toe moet nemen. Het is even wat snijwerk, maar ingewikkeld is het verder niet. En je kunt natuurlijk ook voor een hippere opmaak kiezen. De hoeveelheid is voldoende van een man of 10. Je kunt de hoeveelheden makkelijk aanpassen door het recept te halveren of te verdubbelen.

Ouderwetse huzarensalade zelf maken: het recept

Het uitgeschreven recept vind je hieronder. Het is niet moeilijk te maken, maar trek wel even wat tijd uit voor het snijwerk. Onder het recept vind je een knop waarmee je in één klik alle ingrediënten op je boodschappenlijstje zet. Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik het graag. 

Huzarensalade zelf maken

Lekker ouderwetse salade voor bij een buffet of lunch

Gang Bijgerecht, Buffetgerecht, Lunch
Keuken Hollandse pot
Totale tijd 1 uur
Porties 10 personen
Auteur Out mijn Keuken

Ingrediënten

  • 1,5 kilo vastkokende aardappelen (goede kwaliteit)
  • 1 grote ui (gesnipperd)
  • 50 ml witte wijnazijn
  • 1 el suiker
  • 8 eieren (hard gekookt)
  • 1 dl mayonaise
  • 200 ml crème fraîche
  • 3 el peterselie (fijngehakt)
  • 1 pot augurken
  • 2 blikjes corned beef (in kleine blokjes gesneden)
  • 3 frisse appels (in kleine blokjes gesneden)
  • 1 el mosterd
  • peper
  • zout
  • paprikapoeder
  • blaadjes kropsla voor de garnering

Werkwijze

  1. Schil de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes. Spoel de blokjes goed schoon een doe ze in een ruime pan met wat water en zout. Breng ze aan de kook en laat ze in een minuut of drie snel gaar worden. Doe dan de uien, azijn en suiker erbij en breng het opnieuw aan de kook. Giet het daarna af en laat het in een vergiet uitlekken en afkoelen. 

  2. Pel de hardgekookte eieren, bewaar er twee voor de garnering en hak de andere 6 in stukjes. Snijd ook een stuk of 8 augurken in kleine blokjes. 

  3. Roer de crème fraîche los met de mayonaise, de mosterd en de fijngehakte kruiden en doe er eventueel wat zout en peper door. Neem nu een grote kom en roer alle losse ingrediënten behalve de blaadjes sla en de paprikapoeder goed door elkaar. Doe dit niet te wild, anders gaan de blokjes aardappel stuk. 

  4. Leg de blaadjes sla op een mooie schaal. Schep de salade erop en garneer met de eieren, wat ingesneden augurken en bestrooi het met (gerookt) paprikapoeder. Serveer bij een buffet of een lunch met lekkere verse broodjes.

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Mobiele versie afsluiten