Site pictogram Out mijn keuken

Crème Brûlée

recept klassieke crème brûlée

Crème Brûlée

Crème Brûlée is een klassiek Frans nagerecht. Het is een custardachtige pudding die in de oven gegaard wordt. Daar overheen gaat een suikerlaag die je brandt met een brander, zodat hij mooi krokant wordt. Het is een heel geschikt nagerecht voor bij een etentje, want je kunt het puddinkje van tevoren bereiden. Vlak voor het serveren hoef je dan alleen nog maar even de suikerlaag aan te brengen en te branden. 

Het volledige recept vind je hieronder. Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik het graag!

 

Crème Brûlée

Klassiek Frans nagerecht

Gang Nagerecht
Keuken Frans
Voorbereiding 10 minuten
Kooktijd 45 minuten
Totale tijd 55 minuten
Porties 4 personen
Auteur Out mijn Keuken

Ingrediënten

  • 500 ml slagroom
  • 1 vanillestokje
  • 6 eieren
  • 75 gram suiker
  • beetje zout
  • rietsuiker voor het krokante laagje

extra nodig

  • 4 crème brûlée schaaltjes (of soufflébakjes)
  • crème brûlée brander

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 150°C. Snijd het vanillestokje in de lengte door en schraap het merg eruit. Doe de room in een pannetje en doe het vanillestokje en de merg erbij. Breng het tegen de kook aan, haal het van het vuur en laat het een minuut of 5 trekken. 

  2. Splits de eieren. De witten gebruiken we niet. Vries ze in en maak er later bijvoorbeeld eens meringues van. Klop de dooiers met de suiker en een beetje zout tot een luchtig lichtgeel mengsel.

  3. Kook wat water in een ketel of in je waterkoker. Verwijder het vanillestokje uit de hete room en voeg room al kloppend aan het eigeelmengsel toe. Schenk dit mengsel in de schaaltjes

  4. Zet de schaaltjes in een grote ovenschaal en schenk die tot de helft van de schaaltjes vol met het kokende water. Schuif het geheel in de oven en laat ze zo'n 40 tot 45 minuten rustig stollen. 

  5. Haal de schaaltjes uit de oven, laat ze afkoelen en schuif ze in de koelkast. 

  6. Bestrooi de puddinkjes vlak voor het serveren met de rietsuiker en brand dit met een brander totdat het krokant is. Voor een extra krokante laag, herhaal je dit nog een keer met een tweede laag rietsuiker. 

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Nieuwsbrief ontvangen?

Mobiele versie afsluiten