Site pictogram Out mijn keuken

Streekgerechten: Drenthe, Drentse Veentrappersschotel

Inmiddels woon ik alweer zo'n acht jaar in Drenthe. In 2009 verhuisden we naar Borger en sinds eind 2014 wonen we in Assen. De hoogste tijd om me eens te gaan verdiepen in de streekgerechten van mijn thuis provincie.

Drenthe was lange tijd de armste provincie van Nederland. De turfstekers leefden onder erbarmelijke omstandigheden in plaggenhutten. Zij maakten lange dagen en moesten dat vaak doen op een boterham en wat water. Tegenwoordig is Drenthe populair bij toeristen, vooral vanwege de prachtige natuurgebieden. In Drenthe ligt ruim 350 kilometer aan fietspaden langs hunebedden, heidegebieden, bossen en watertjes. Met een beetje mazzel kom je nog een heuse schaapsherder met kudde tegen. Mocht je eens in de buurt zijn, op deze pagina kun je vinden waar de verschillende schaapskudden zich bevinden. Verder is een bezoek aan Voormalig Kamp Westerbork zeer de moeite waard en mag een middagje Drents Museum niet aan je bezoek ontbreken. Tot zover ontdek je plekje in Drenthe, want het gaat hier tenslotte over eten.

Hartige Gerechten

Veel traditionele streekgerechten komen in meerdere streken in Nederland voor, maar dan met een andere naam. Veel Drentse hoofdgerechten zijn gemaakt met bonen, aardappelen en spek. Stevige kost dus. Neem bijvoorbeeld Drentse bonenbrij, Drentse bonensalade of Drentse stamppot van witte bonen. Arme Bartje ... ik kan me voorstellen dat hij er wel een beetje klaar mee was af en toe. Ook het traditioneel Drentse gerecht dat ik heb gemaakt (Drentse Veentrappersschotel, zie hieronder) bestaat uit bonen, aardappelen en spek.

Zoete gerechten

Aan zoete gerechten ook geen gebrek. Zo worden in Drenthe (net als in Groningen) met oud & nieuw bijvoorbeeld kniepertjes gegeten. Op de blog thefoodvoyage.com van Marlies vind je hiervoor een recept. Bij de plaatselijke bakkers zie je vaak 'Drentse Turf' liggen. Iedere bakker lijkt hiervoor een eigen recept te hebben, met als overeenkomst de vorm van de koek. Soms zijn het chocoladecakes, soms kruidkoeken, soms met krenten en rozijnen, soms met appeltjes. Een oud recept voor Drentse turf krijg je morgen van me. Of het een officieel of origineel recept is weet ik niet, maar lekker is het wel! 

Zelfmelk

Na de aardappeloogst dronk men vroeger zelfmelk. Dit is een andere naam voor saliemelk. Hiervoor heb je nodig: 1 liter melk, 5 salieblaadjes, 10 gram maïzena, 1 el water en 30 gram suiker. Doe de melk in een pan, doe de salieblaadjes erbij en breng rustig aan de kook. Laat dit op heel laag vuur tegen de kook met een deksel op de pan trekken. Giet de melk dan door een zeef en verwijder zo de salieblaadjes.  Maak een maïzenapapje van de maïzena met het water. Voeg dit toe aan de melk en breng het al roerend aan de kook. Los tenslotte de suiker erin op en serveer de zelfmelk lekker warm. 

Vind je het leuk om wat meer te lezen over Drentse streekgerechten, dan kan ik je het boekje Drentse Pot aanraden. Het is onder andere bij Bol.com te koop voor €7,95, maar de meeste bibliotheken hebben het ook wel in huis. 

Hieronder vind je het recept voor een Drentse Veentrappersschotel. Stevige kost, maar oh wat gleed dat er lekker in! Ik raad je zeer aan om het eens te maken. Enjoy!

Drentse Veentrappersschotel

Traditioneel Drents streekgerecht met bruine en witte bonen, aardappelen en spek

Gang Hoofdgerecht
Keuken Drenthe, Drents streekgerecht, Hollandse pot
Voorbereiding 10 minuten
Kooktijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 4 personen
Auteur Out mijn Keuken

Ingrediënten

  • 400 gram aardappelen
  • 350 gram witte bonen
  • 350 gram bruine bonen
  • 300 gram spek
  • 3 grote uien
  • 150 gram komijnekaas

eventueel

  • Rinse appelstroop

Werkwijze

  1. Schil de aardappelen, snijd ze in blokjes en spoel ze schoon. Kook de aardappelblokjes in ongeveer 10 minuten gaar in een laagje water met wat zout. Stoom ze droog. Snijd het spek intussen in blokjes, snipper de uien en rasp de komijnekaas. Doe de bonen in een vergiet, spoel ze af en laat ze uitlekken. 

  2. Bak de spekblokjes uit in een braadpan zonder vet toe te voegen. Schep ze daarna uit de pan met een schuimspaan en laat ze op keukenpapier even uitlekken. Bak de uien in het achtergebleven vet en voeg daarna de gare aardappelen toe. Bak ze even mee en voeg dan de bonen toe. Warm goed door en voeg vervolgens het spek toe.

  3. Roer de kaas door het gerecht en laat het smelten. Schep de Veentrappersschotel op borden en verdeel er eventueel nog wat stroop over. Het klinkt als een rare combinatie, maar het werkt als een tierelier.

Notities

Pas op .... stevige kost!

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Mobiele versie afsluiten