Site pictogram Out mijn keuken

Tom Kha Kai Out style – Thais kipgerecht met eigen twist

Recept Tom Kha Kai

Tom Kha Kai is een Thais soepgerecht dat gemaakt wordt met kokosmelk, gember, citroengras en kip.  Tom betekent soep, Kha betekent kokos en kai betekent kip. Er zijn veel variaties in omloop. Een heel mooi recept voor deze soep vind je hier op de blog bettyskitchen.nl. Omdat ik deze Thaise smaken heel erg lekker vind, maar geen zin had in soep heb ik met dezelfde basis ingrediënten en wat fantasie een rijstgerecht gemaakt op basis van het soepgerecht. Khao (= rijst) Kha Kai dus eigenlijk!

Het recept

Voor de Tom Kha Kai heb je een aantal Thaise ingrediënten nodig maar die zijn tegenwoordig heel goed in de supermarkt te vinden. Zeker in de wat grotere supermarkten kun je hiervoor goed terecht.  

Tom Kha Kai of eigenlijk: Khao Kha Kai

Rijstgerecht op basis van Tom Kha Kai recept

Gang Hoofdgerecht
Keuken Thais
Totale tijd 30 minuten
Porties 4 personen
Auteur Out mijn Keuken

Ingrediënten

  • flink stuk verse gember (zo'n 4/5 cm)
  • 2 kipfilets
  • 250 gram champignons (liefst kastanje champignons)
  • 40 gram rode currypasta (meer als je van pittig houdt)
  • 400 gram Thaise wokgroente
  • 400 ml kokosmelk
  • 350 gram basmati rijst
  • scheutje arachide olie
  • 3 lente uitjes

Werkwijze

  1. Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzingen op de verpakking. Schil de gember en rasp het of snijd het heel fijn. Snijd de kipfilet in blokjes van zo'n 2 x 2 cm. Ontdoe de champignons van viezigheid en snijd ze in kwarten. Snijd de lente ui in ringetjes.

  2. Verhit een scheutje olie in een wok. Voeg de gember, kip en currypasta toe en roerbak een minuut of 3 à 4 op hoog vuur. Doe daarna de champignons erbij en bak dit even een paar minuutjes mee. Daarna gaat de Thaise wokgroente erbij en ook dit roerbak je een minuutje of twee mee. 

  3. Schenk vervolgens de kokosmelk erbij, breng het aan de kook en laat het op laag vuur even pruttelen. 

  4. Schep de rijst op borden en verdeel de saus erover. Bestrooi met de ringetjes lente ui en serveer meteen.

Notities

Zomerse variatietip: voeg wat limoensap en rasp toe voor wat meer frisheid. 

 

 

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Foto's en teksten zijn van Esther Out voor Out mijn Keuken
©Out mijn Keuken

Mobiele versie afsluiten