Site pictogram Out mijn keuken

Foodblogswap mei: blauwe bessen kokoskoek

Blauwe bessen kokoskoek recept
Blauwe bessen kokoskoek

Altijd leuk, de foodblogswap! Deze maand werd ik gekoppeld aan Deb's Bakery & Kitchen. Ik stelde Debbie laatst al aan je voor in 'Meet the Foodblogger'. Het artikel kun je hier teruglezen. Voor de foodblogswap kies ik graag bakrecepten, omdat ik daar niet zo heel goed in ben en ik van mijn bakkende collega bloggers een hoop kan leren. Debbies blog staat vol met baklekkers dus het was nog een flinke klus om te kiezen. Het werden uiteindelijk de frambozen kokos repen, die er op de foto's  op Debbies blog fantastisch uitzien. Nu maar hopen dat die van mij net zo mooi worden ... 

recept: blauwe bessen kokoskoek

Blauwe bessen kokoskoek

Blauwe bessen kokoskoek: het recept

De bedoeling van de foodblogswap is dat je een eigen draai aan het recept geeft en dus heb ik gekozen voor een ander soort fruit, namelijk blauwe bessen. Ik ben nogal gek op blauwe bessen en ik wilde eens kijken hoe ze zich in de oven houden. En goed nieuws, want ze houden zich uitstekend! Als je erin bijt ontploffen ze bijna in je mond (of op je witte overhemd zoals mijn man ontdekte...). Ik heb het recept hieronder voor je uitgeschreven. Enjoy! 

Blauwe bessen kokoskoek

Foodblogswap recept 

Gang Bakken, Koek, Patisserie
Voorbereiding 15 minuten
Kooktijd 1 uur 15 minuten
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Porties 16 stukjes
Auteur Out mijn Keuken / Deb's Bakery & Kitchen

Ingrediënten

  • 280 gram bloem
  • 95 gram garneeramandelen (fijn gemalen)
  • 300 gram fijne kristalsuiker
  • 250 gram ongezouten boter in blokjes gesneden
  • 0,5 tl bakpoeder
  • 4 eieren
  • 1 tl vanille extract
  • 1 el citroensap
  • 300 gram blauwe bessen
  • 90 gram gedroogde kokos
  • poedersuiker om te bestuiven

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een vierkante bakvorm (ong. 20 x 30 cm) met bakpapier. Dit gaat heel makkelijk als je de bakvorm eerst invet, zodat het papier goed aan de randen plakt.

  2. Weeg 220 gram van de bloem af en zeef dit boven een kom. Voeg de gemalen amandelen en 130 gram van de suiker toe. Meng alles goed. Voeg dan de koude blokjes boter toe en kneed het met je vingers door het deeg. Het mengsel moet op heel fijn samenhangend broodkruim gaan lijken. 

  3. Doe dit mengsel in de bakvorm en druk het goed aan over de bodem. Zet de vorm nu ongeveer 20 minuten in de oven. Verlaag hier de temperatuur van de oven naar 150°C.

  4. Voeg het bakpoeder bij de rest van de bloem en zeef dit boven een kom. Doe in een andere kom de eieren met de vanille en de rest van de suiker en klop dit tot een luchtige massa, dit duur ongeveer een minuut of 4. Schep hier de bloem door en voeg vervolgens de blauwe bessen, het citroensap en de kokos toe en meng alles goed door elkaar. 

  5. Giet dit mengsel op de bodem en bak de koek ongeveer 55 minuten goudgeel. Laat hem dan helemaal afkoelen op een rooster, bestrooi met poedersuiker en snijd in 16 blokjes.

 

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Foto's en teksten zijn gemaakt door Esther Out voor Out mijn Keuken
©Out mijn Keuken 2017

Mobiele versie afsluiten