Site pictogram Out mijn keuken

kokos rijstsalade met snelle pindasaus – recept

kokosrijstsalade met snelle pindasaus
Kokos rijstsalade met pindasaus en Oosterse smaakmakers

Op mooie warme dagen eten we hier in huis graag een salade. Om er een volwaardige maaltijd van te maken, geef ik er graag een stevige basis aan door bijvoorbeeld pasta, aardappelen of zoals in dit geval rijst toe te voegen. Tot nog niet zo heel lang geleden kocht ik meestal gewoon de simpele snelkookrijst van Albert Heijn eigen merk. Niks mis mee, totdat je rijst ontdekt die vele malen lekkerder is en mooier kookt. Ik heb het over rijst van het merk Tilda. Ik schreef al eens een artikel over het merk en sindsdien gebruik ik eigenlijk alleen nog maar deze rijst. Meestal de whole grain, maar voor deze salade heb ik de pure basmati genomen. Het fijne van deze rijst is, is dat het heel mooi droog en los kookt en niet plakkerig is. Het leent zich dus uitstekend voor bakken (voor bijvoorbeeld nasi) en ook voor salades. Het is iets duurder dan een huismerk rijst, maar ik vind 't het echt waard. 

Kokos rijstsalade met pindasaus

Kokos rijstsalade met pindasaus en Oosterse smaakmakers: het recept

Deze salade zit boordevol fijn gesneden rauwe groente, wat cashewnoten en koriander. Voor een beetje pit heb ik wat chorizo uitgebakken en erdoor gehusseld. De rijst heb ik romig gemaakt door hem te koken in een mengsel van kokosmelk en water en dat was me toch een hit! Moet je echt eens proberen, ook voor bijvoorbeeld rijst bij een curry lijkt me dit een heerlijke bereidingswijze.

Kokos rijstsalade met oosterse smaakmakers en pindasaus

Wat heb je nodig:

400 gram basmati rijst
400 ml kokosmelk
400 ml water
2 rode paprika's (in kleine blokjes)
1 rode kool (geraspt)
2 winterwortels (geraspt)
4 lente uitjes
verse koriander (naar smaak)
2 handjes cashewnoten (grof gehakt of heel)
1 chorizoworst
3 flinke scheppen pindakaas
2 el vloeibare honing
2 cm verse gember (geschild & geraspt)
2 el rijstazijn
1 el sesamolie
iets water om te verdunnen tot de juiste dikte

 

Kokosrijstsalade met pindasaus

Werkwijze:

  1. Weeg 400 gram rijst af en doe het met wat zout, de kokosmelk en het water in een pan. Ik heb ergens gelezen dat het goed is om de rijst even in het water te laten staan. De reden ervan vond ik wat vaag (de rijst schijnt vocht dan makkelijker op te kunnen nemen), maar heb je er tijd voor: baat het niet dan schaadt het niet. Laat de rijst een half uurtje staan in het vocht en breng het vervolgens aan de kook. Let op de kooktijd op de verpakking. Met de rijst die ik heb gebruikt en deze hoeveelheid vocht kookt het precies mooi droog, maar met andere soorten rijst kan het wat anders gaan. Let dus even goed op. Als de rijst is gekookt laat het dan vervolgens afkoelen naar kampertemperatuur of lauwwarm.
  2. Doe de geraspte rode kool, wortel en gesneden rode paprika's in een ruime kom en hussel  het goed door elkaar.
  3. Snijd de chorizo worst in plakje of blokjes en bak ze uit in een koekenpan.
  4. Maak de saus door de pindakaas met de honing in een pannetje te verwarmen. Roer goed door en meng dan de geraspte gember, rijstazijn en sesamolie erdoor. Meng goed, het met een egale massa worden. Maak het met wat water eventueel wat dunner.
  5. Schud de rijst even goed los en meng het met met de groentes. Doe de cashews (houd eventueel een paar apart voor de garnering)  en de uitgebakken chorizo erdoor. Snijd de koriander fijn.
  6. Verdeel wat van de saus over de salade en strooi de koriander erover.

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Foto's en teksten zijn van Esther Out voor Out mijn Keuken
©outmijnkeuken.nl

Dit recept is ook opgenomen in weekmenu #30 van Bon Apetit

 

Mobiele versie afsluiten