Site pictogram Out mijn keuken

Recept | sous vide gegaard ei, un oeuf très chic!

sous vide ei recept
Sous Vide ei

In deel 9 van de serie over de Magimix Cook Expert ga ik nog eens aan de slag met de mogelijkheid om sous vide te koken in de RVS kom. Eerder al gebruikte ik deze mogelijkheid om een kipfilet sous vide te garen en vandaag ga ik aan de slag met een eitje. Wat zeg ik, een très chic eitje!

Sous vide ei magimix cook expert

Sous Vide ei

Een feestelijk ontbijtgerechtje. Leuk voor een bijzondere dag, een relaxte zondag of voor als je gasten hebt die je wat bijzonders voor wilt zetten. Ik heb de Magimix Cook Expert gebruikt om dit te bereiden, maar je kunt natuurlijk ook een sous vide apparaat gebruiken. 

Wat is sous vide ook alweer?

Sous Vide betekent dat je vacuüm verpakt voedsel gaart in een waterbad op een constante temperatuur. Hierdoor gaart het vlees, de groente of de vis heel gelijkmatig en gecontroleerd. Bovendien blijven alle sappen in je product zitten, wat vooral fijn is bij bereiding van vlees dat snel uitdroogt of kip. Het nadeel is dat er geen gebakken randje aan je vlees komt en je kunt het na het waterbad dan ook prima nog even heel kort op hoog vuur aanbakken voor dat gebakken smaakje.  

En hoe maak je dat sous vide eitje dan?

Bereid eerst het apparaat voor. Vul de RVS kom met water, doe de deksel erop en ga naar het Expert programma. Stel het apparaat in op de maximale tijd (om te voorkomen dat hij voortijdig uitgaat) van 2 uur. ZET HET MES UIT (anders wordt het een zooitje in je RVS kom) en zet de temperatuur op 63°C. De Cook Expert geeft helaas niet aan wanneer de temperatuur bereikt is, dus ik heb mijn oventhermometer erin gehangen om de temperatuur in de gaten te houden. Na ongeveer 20 minuten heeft hij de temperatuur bereikt. 

Sous vide ei - recept (voor 2 glaasjes)

Splits vier eieren. Roer het eigeel rustig tot een egale massa en doe het in een (dichte) spuitzak. Ik heb geen vacuüm apparaat, dus ik heb met de hand zoveel mogelijk lucht uit het zakje gedrukt en het vervolgens dicht gebonden. Hang het zakje nu in het water en zorg dat het goed onderstaat. Let op dat het zakje het mes niet raakt want dat is loeischerp. Het eigeel heeft ongeveer 20 minuten nodig om gaar te worden en nog mooi vloeibaar te blijven. Doe dan een beetje (!) boter in een koekenpan en roerbak hierin de eiwitten gaar. Doe de eiwitten vervolgens in een blender, doe er een heel klein beetje zout bij en maal het mooi fijn. Het worden dan een soort van wolkjes. Doe ook dit in een zakje en bind het goed dicht. Hang dit zakje tot gebruik ook in het water zodat het lekker warm blijft.

Sous vide ei - opmaak

Neem twee mooie glazen. Knip een heel klein punt van de onderkant van de spuitzak weg en spuit het gare, maar nog mooi vloeibare eigeel op de bodem van de twee glaasjes. Strooi hier een klein beetje fleur de sel over en schep dan met een lepeltje de eiwitvlokjes erop. Je kunt er naar keuze nog een takje peterselie of wat bieslook over doen. Serveer direct. 

Variatie idee: bak wat bacon uit en blender dit tot kruimels. Strooi dit in plaats van de fleur de sel over het eigeel en eventueel ook nog een beetje over het eiwit. 

Sous Vide Ei

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Voor het schrijven van deze reeks artikelen is de Magimix Cook Expert mij in bruikleen gegeven
Foto's en teksten zijn van Esther Out voor Out mijn Keuken
©outmijnkeuken.nl

Mobiele versie afsluiten