Site pictogram Out mijn keuken

Recept | Caponata Siciliana – Salade met tonijn

Caponata Siciliana
Caponata Siciliana

Caponata Siciliana is een salade uit de Siciliaanse keuken die je koud of lauwwarm eet. Er zijn heel veel variaties op, maar meestal zitten er in ieder geval aubergines, olijven en tomaten in. Je serveert het als salade of als voorgerecht met een beetje brood. Ik heb een versie gemaakt met tonijn en door die toevoeging is het een volwaardig hoofdgerecht geworden. Hou je van typisch Italiaanse smaken dan is dit een gerecht voor jou!

Caponata Siciliana; het recept

Deze salade is niet ingewikkeld om te maken en je hebt er geen exotische ingrediënten voor nodig. Alles is gewoon in de supermarkt te krijgen en het gerecht is prima van te voren te bereiden, omdat je het koud eet. Lauwwarm is dit gerecht trouwens ook heerlijk dus je kunt het ook heel goed vlak voor het eten bereiden. Varieer vooral met de ingrediënten en verzin zo je eigen Caponata Siciliana! Hieronder vind je hoe ik mijn versie heb gemaakt. Enjoy!

 

Caponata Siciliana

Italiaanse salade met tonijn, tomaat, aubergine en olijven

Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Totale tijd 30 minuten
Porties 4 personen
Auteur Out mijn Keuken

Ingrediënten

  • scheut olijfolie
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 aubergines in blokjes gesneden
  • 2 blikken tomatenblokjes uitgelekt
  • zout
  • ong. 1 tl suiker
  • 1 el azijn
  • 1 blikje ansjovisfilet
  • 100 gram zwarte olijven
  • 350 gram tonijn op olie uitgelekt en in stukjes
  • 2 el kappertjes
  • verse peterselie fijn gesneden

Werkwijze

  1. Verhit een scheut olie in een ruime koekenpan of wokpan. Doe hier de gesnipperde ui en de in blokjes gesneden aubergine in. Roerbak dit een minuut of 8. Voeg dan de uitgelekte tomatenblokjes toe en bak ze een minuut of 5 mee. Proef en breng op smaak met suiker, azijn en peper. Voeg geen zout toe want de ansjovis is erg zout!

  2. Snijd de ansjovis in tweeën en roer ze samen met de olijven, de tonijn, de kappertjes en wat fijn gesneden peterselie door het aubergine mengsel. 

  3. Laat het gerecht afkoelen en bewaar het in de koelkast totdat je het gaat eten of eet het lauwwarm. 

 

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Foto's en teksten zijn van Esther Out voor Out mijn Keuken
©outmijnkeuken.nl

Mobiele versie afsluiten