Site pictogram Out mijn keuken

Recept | Jam Koeken

Jam Koekjes
Jam Koeken

Bakken doe ik niet heel vaak en om eerlijk te zijn: ik ben er ook niet zo goed in. Qua smaak lukt het vaak nog wel, maar mijn taartbrouwsels zien er vaak maar matigjes uit. Ik ben niet precies genoeg om een mooie taart te produceren en ik heb er waarschijnlijk ook te weinig geduld voor. Koekjes bakken doe ik al helemaal zelden, maar soms heb ik er ineens zin in. Zoals toen ik deze jam koeken maakte, ineens kreeg ik het op mijn heupen ... letterlijk en figuurlijk 😉

Jam Koeken

Jam Koeken; het recept

Het lekkerste aan deze koeken is dat ik een mengsel  heb gebruikt van bloem en amandelmeel. Dat resulteert in een smaakvol en bros koekje. Verder is het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk en het was best leuk om het weer eens te doen. Ik heb aardbeienjam gebruikt, maar je kunt natuurlijk ook een andere jam nemen. Ik heb hieronder uitgeschreven hoe ik het gemaakt heb. Enjoy!

Jam Koeken


Gang Bakken
Voorbereiding 1 uur 15 minuten
Kooktijd 20 minuten
Totale tijd 1 uur 35 minuten
Porties 12 stuks

Ingrediënten

  • 100 gram amandelmeel of amandelen en zelf fijn malen
  • 100 gram bloem
  • 100 gram boter op kamertemperatuur
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 3 el aardbeienjam

Werkwijze

  1. Kneed een soepel deeg van de amandelmeel, bloem, boter en basterdsuiker. Het deeg is goed als je er een mooie samenhangende bol van kunt maken. Deel het vervolgens in twee stukken en verpak beide ballen in een stukje huishoudfolie. Laat het een uurtje rusten in de koelkast. Hierdoor stijft de boter in het deeg weer wat op en kun je het beter verwerken.

  2. Verwarm de oven voor op 175°C en bekleed twee bakplaten met bakpapier. Strooi wat bloem op je werkvlak en rol één van de deegballen uit tot een dikte van ongeveer 2,5 mm. Steek met een cirkelvormige uitsteker rondjes van zo'n 8 cm Ø uit de deeglap en leg die op de bakplaten. Kneed de restjes weer tot een bal en rol opnieuw uit. Je kunt zo'n 10 à 12 cirkels uit het deeg krijgen.

  3. Rol vervolgens de tweede deegbal uit en steek hieruit evenveel rondjes met een uitsteker van ongeveer 6 cm Ø. Steek uit het midden van deze rondjes een klein cirkeltje uit om ruimte te maken voor de jam. 

  4. Leg de kleinere cirkels op de grotere en druk het iets aan. Schep met een klein lepeltje een beetje jam in het midden van de koekjes en schuif de plaat vervolgens in de oven. Bak de koeken in zo'n 20 tot 25 minuten goudbruin en gaar. 

  5. Schep ze met een spatel of pannenkoekmes op een rooster en laat ze helemaal afkoelen. Bewaar ze in een luchtdichte trommel.

Notities

#omk #outmijnkeuken

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Foto's en teksten zijn van Esther Out voor Out mijn Keuken
©outmijnkeuken.nl

Mobiele versie afsluiten