Site pictogram Out mijn keuken

Recept | Pompoentaart met gebakken paddenstoelen

Pompoentaart met gebakken paddenstoelen
Pompoentaart met gebakken paddenstoelen

Herfst, herfst, herfst! Pompoen en paddenstoelen, meer herfst kun je eigenlijk niet vinden. Ik heb de paddenstoelen gebakken en bovenop de hartige taart van gepureerde, geroosterde pompoen geserveerd. Het gerecht is vegetarisch, maar als je wilt kun je er bijvoorbeeld nog stukjes gebakken kip of spekjes aan toevoegen. Het is best even een klusje om deze taart in elkaar te zetten. Niet moeilijk, maar het kost even wat tijd. Omdat ik vaak reumatische pijnen heb in mijn handen en kneden lastig is, gebruik ik voor dit soort hartige taarten vaak vers kant en klaar deeg. Een prima alternatief voor zelfgemaakt deeg, maar dat kun je natuurlijk ook gewoon gebruiken.

pompoentaart met gebakken paddenstoelen

Ik vind het mooi om voor dit soort taarten een quichevorm (liefst met losse bodem) te gebruiken zodat je zo'n mooie ribbelige buitenrand krijgt. Heb je die niet, neem dan gewoon een springvorm. Wil je wat tijd winnen (zo'n pompoen slachten is nog best een klusje!), dan kun je ook voorgesneden pompoen vruchtvlees kopen. Het uitgeschreven recept vind je hieronder. Enjoy!

Pompoentaart met gebakken paddenstoelen

Vegetarisch hoofdgerecht. Let op voorbereidingstijd!

Gang Hoofdgerecht
Keuken Vegetarisch
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Porties 4 personen
Auteur Out mijn Keuken

Ingrediënten

  • ong. 700 gram pompoen geschild en in blokjes (2 x 2) gesneden
  • 1 el olijfolie
  • 1 verpakking quichedeeg of zelfgemaakt korstdeeg
  • 40 gram boter
  • 2 preien in ringen gesneden
  • 3 tenen knoflook gehakt in stukjes
  • 60 ml droge witte wijn
  • 300 ml slagroom
  • 2 eieren
  • 1 eidooier
  • 2 tl tijm blaadjes fijn gehakt
  • 2 el bladpeterselie fijn gehakt
  • 125 gram gruyère geraspt
  • beetje nootmuskaat

Voor de paddenstoelen

  • 40 gram boter
  • 2 tenen knoflook
  • 400 gram gemengde paddenstoelen
  • 60 ml droge witte wijn
  • 2 el bladpeterselie fijn gesneden

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Neem een bakplaat en leg er een stuk bakpapier op. Verdeel de pompoenblokjes hierover, druppel er wat olijfolie over en bestrooi met peper en zout. Schuif de plaat in de oven en rooster de pompoenblokjes een minuut of 15. Ze moeten makkelijk in te prikken zijn met een vork. Laat de plaat eventueel iets langer staan als dat nodig is. Schud de blokjes als ze gaar zijn in een vergiet en laat ze minimaal een half uur afkoelen en uitlekken. 

  2. Als je zelfgemaakt deeg gebruikt is dit het moment om het uit te rollen tot een ronde vorm die in een quichevorm past. Vet een quichevorm in met boter en bekleed de vorm met het deeg. Zet de vorm met het deeg nu ongeveer een half uur in de koelkast zodat de boter weer wat opstijft en je een mooie stevige ondergrond hebt. 

  3. Smelt in een ruime koekenpan de boter en bak hierin de prei en de knoflook. Voeg na een minuut of 5 de wijn toe en laat dit een minuut of 3 inkoken. Laat dit afkoelen.  

  4. Doe het preimengsel met de pompoen, de slagroom, de eieren (en de dooier), de tijm en de peterselie in een hoge kom en pureer het met een staafmixer. Voeg hierna de kaas en de nootmuskaat toe en breng stevig op smaak met zout en peper. 

  5. Giet het pompoenmengsel op de bodem en bak de taart in 40 tot 45 minuten gaar in de oven. De vulling moet stevig zijn om de taart te kunnen snijden. 

  6. Bak intussen de paddenstoelen (desgewenst gesneden) in de boter op middelhoog vuur. Voeg knoflook toe en als de paddenstoelen vocht beginnen los te laten giet je de wijn erbij. Laat op rustig vuur pruttelen totdat de wijn verdampt is. Meng dan de peterselie erdoor.

  7. Schep de paddenstoelen op de gare taart en snijd de taart in 8 punten. Serveer 2 puntjes per persoon.

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Foto's en teksten zijn van Esther Out voor Out mijn Keuken
©outmijnkeuken.nl

Mobiele versie afsluiten