Site pictogram Out mijn keuken

Slow Cooker Recept | Eendenbout in Pruimensaus

Eendenbout uit de slow cooker
Eendenbouten in Chinese pruimensaus uit de slow cooker

Eend is gek genoeg niet zo heel makkelijk te krijgen in Nederland. Een filetje wil nog wel lukken, maar voor een goede eendenbout moet je misschien wat meer moeite doen. Als je je slager erom vraagt en hem een paar dagen de tijd geeft, kan hij er vast aankomen. Houd er qua tijd ook rekening mee dat je ze waarschijnlijk bevroren aangeleverd krijgt en dat het ontdooien in de koelkast ook nog een nachtje duurt. Lukt het helemaal niet om eendenbouten te krijgen, neem dan flinke kippenbouten. De smaak is wel heel anders, maar de combinatie met de Chinese pruimensaus is ook heel lekker. 

Eendenbout uit de slow cooker

Eendenbout in Chinese pruimensaus uit de slow cooker; het recept

Een slow cooker heeft één nadeel en dat is dat je geen gebakken randje op je vlees krijgt, voor de rest alleen maar blij met het apparaat. Voor dit recept heb ik de bouten voorgebakken in de koekenpan. Je kunt ze ook na het garen even onder de grill leggen. De eend is gegaard in een saus met Chinese smaken gecombineerd met pruimen. Echt een hit! Ik heb het volledige recept hieronder uitgeschreven, enjoy!

 

5 van 1 stem
Print

Eendenbout met Chinese pruimensaus uit de slow cooker


Gang Hoofdgerecht
Voorbereiding 20 minuten
Kooktijd 8 uur
Totale tijd 8 uur 20 minuten
Porties 4 personen
Auteur Out mijn Keuken

Ingrediënten

  • 4 flinke eendenbouten
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 el bloem
  • 2 tl Chinese vijfkruidenpoeder
  • 4 dl kippenbouillon heet!
  • 1 el honing
  • 1 el vissaus
  • 1 el hoisinsaus
  • 1 el tomatenketchup
  • 2 el sojasaus
  • 2 el zoete chilisaus
  • 4 pruimen
  • 3 stuks steranijs

Verder nodig

  • slow cooker
  • rijst voor vier personen
  • groente voor vier personen

Werkwijze

  1. Als je de voorbereidingen voor de eend gedaan hebt, heb je er verder weinig omkijken meer naar. Begin met het verhitten van een koekenpan en bak hierin de eendenbouten (eventueel in porties) rondom goed aan, gebruik hierbij niet al te hoog vuur om aanbranden te voorkomen. Er zal flink wat vet uit de bouten vrijkomen, dus olie of boter toevoegen is niet nodig.  

  2. Als de bouten mooi goudbruin zijn schep je ze met een vleestang of schuimspaan over in de keramische kom van de slow cooker. Giet het vet uit de koekenpan (bewaar om binnenkort aardappeltjes in de bakken!) en laat ongeveer 1 el vet achter in de pan. 

  3. Fruit hierin het uitje tot het glazig is. Schep de bloem en de vijfkruidenpoeder erbij een bak even een minuutje mee. Giet dan beetje voor beetje de bouillon erbij en roer tot de saus wat indikt. 

  4. Breng dit vervolgens aan de kook en voeg de rest van de ingrediënten toe aan de saus. Ontpit de pruimen en snijd ze in blokjes. Voeg ook dit bij de saus. 

  5. Schenk de saus bij de eendenbouten in de slow cooker, doe het deksel erop en zet het apparaat 8 uur op low (of 4 à 5 uur op high)

  6. Serveer met rijst en groente.

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Foto's en teksten zijn van Esther Out voor Out mijn Keuken
©outmijnkeuken.nl

Mobiele versie afsluiten