Site pictogram Out mijn keuken

Recept | Kipgehaktballetjes met orzo

Kipgehaktballetjes met orzo
Kipgehaktballetjes met Orzo

Wist je dat je kipgehakt heel makkelijk zelf kunt maken? Zeker als je een keukenmachine hebt is dat doodeenvoudig. Ik gebruik voor kipgehakt graag een mengsel van kipfilet en kipdijfilet, maar je kunt ook kiezen voor één van beide. Snijd het vlees in blokjes en maal het fijn in je keukenmachine. Simpeler wordt het niet! Daarna kneed je er een ei en wat paneermeel (of panko) door en de kruiden die je wilt gebruiken. Voor deze balletjes heb ik gekozen voor wat minder paneermeel en heb ik Parmezaanse kaas toegevoegd. Dat geeft extra veel smaak.

Kipgehaktballetjes met orzo

Kipgehaktballetjes met orzo; het recept

Ik heb de gehaktballetjes gepocheerd in kippenbouillon en er daarna nog wat extra kleur aan gegeven in de koekenpan. Deze laatste stap kun je desgewenst weglaten, want alleen gepocheerd zijn de balletjes ook al heerlijk. Ken je orzo? Orzo is een pastasoort die qua vorm erg op rijst lijkt, maar het is wel degelijk pasta. Albert Heijn verkoopt het van het merk De Cecco onder de naam Riso. Je kunt het vaak ook in Turkse of Marokkaanse supermarkten vinden en dan is het meestal een stuk goedkoper. Ik heb de orzo heel eenvoudig bereid, met boter en wat smaakmakers. De Parmezaan maakt het gerecht helemaal af. Hieronder vind je het uitegeschreven recept. Enjoy!

Kipgehaktballetjes met orzo


Totale tijd 30 minuten
Porties 4 personen
Auteur Out mijn Keuken

Ingrediënten

  • 250 gram kipfilet
  • 250 gram kipdijfilet
  • 80 gram panko of paneermeel
  • 1 ei
  • 80 gram Parmezaanse kaas
  • Peterselie naar smaak, fijn gehakt
  • Tijm naar smaak, fijn gehakt
  • 1,5 liter kippenbouillon
  • 400 gram orzo
  • handvol Peterselie fijn gehakt
  • bieslook fijn gehakt
  • 100 gram Parmezaanse kaas fijn geraspt
  • zout en peper
  • paar handen gemengde sla

Werkwijze

  1. Snijd het kippenvlees in blokjes en doe het in de keukenmachine. Maal het niet al te fijn. Doe het vervolgens in een kom en kneed er de panko, het ei, de kaas, de peterselie en de tijm door. Is het mengsel wat droog, voeg dan nog een ei toe. Is het te nat, voeg dan wat meer panko toe.

  2. Draai van het mengsel balletjes ter grootte van een pingpongbal en breng intussen in een pan ongeveer een halve liter van de bouillon aan de kook. Pocheer de gehaktballetjes hier ongeveer 8 tot 10 minuten in. 

  3. Doe de rest van de bouillon in een andere pan en kook hierin de orzo volgens de gebruiksaanwijzingen op de verpakking. Als de pasta gaar is meng je de boter, peterselie en bieslook erdoor. Breng de pasta op smaak met peper en zout en schep het op borden. Bestrooi met de Parmezaanse kaas.

  4. Verhit een beetje olie of wat boter in een koekenpan en bak de gehaktballetjes heel even aan totdat ze een goudbruine kleur hebben. Verdeel de balletjes over de pasta en bestrooi met het laatste beetje Parmezaanse kaas. Serveer met wat gemengde sla.

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Foto's en teksten zijn van Esther Out voor Out mijn Keuken
©outmijnkeuken.nl

Mobiele versie afsluiten