Site pictogram Out mijn keuken

Magimix Cook Expert | Deel 11: vla maken

vla maken
Vla maken in de Magimix Cook Expert

Vandaag mijn één na laatste artikel over de Cook Expert van Magimix. Volgende maand sluit ik de reeks af met een terugblik artikel maar deze maand beantwoord ik de vraag van een lezer. Er staan op mijn website al verschillende recepten om zelf vla te maken:

Allen heerlijk en allen gemaakt in een pannetje op het vuur. Een lezer maakte mij erop attent dat als je soep kunt koken in het kokende keukenwonder van Magimix, je er toch ook vla in zou moeten kunnen maken. Ik kan je inmiddels vertellen: dat kan! 

Ik heb geëxperimenteerd met verschillende standen en programma's en ik vond dit de beste manier. Ik moet er wel eerlijk bij vermelden dat het in een pannetje sneller gaat omdat de melk op het vuur nou eenmaal sneller kookt. Ook moet je oppassen voor het aankoeken van de melk (ik heb de RVS kom eerst even omgespoeld met koud water en dat hielp wel een beetje) en je moet het apparaat na het bereiden dus ook meteen goed reinigen. 

Vla maken in de Cook Expert - het recept

Spoel de RVS kom even om met koud water en laat het water eruit lopen (niet afdrogen!). Zet de kom op het apparaat en giet er een liter melk in. Neem een vanillestokje en snijd hem overdwars door. Schraap met de achterkant van het mes de merg eruit en voeg dit bij de melk. Doe er een mespuntje zout bij en sluit de RVS kom af met het deksel. Zet het apparaat in de 'Expert' stand en selecteer 20 minuten, snelheid 1A en temperatuur 100°C. Afhankelijk van de temperatuur van je melk zal het zo'n 15 tot 20 minuten duren tot de melk kookt.

Weeg 30 gram maïzena af en roer het los met een klein beetje melk of water. Doe 2 eieren in een kom en kluts ze los en luchtig (met een garde of een elektrische mixer) met 60 gram suiker en het maïzena papje. Als de melk kookt giet je het eimengsel door de opening in de deksel erbij en zet je het apparaat even op snelheid 3 om goed te mengen. Breng het daarna opnieuw aan de kook op 10 minuten; snelheid 1A en temperatuur 100°C. De totale tijd is afhankelijk van hoe snel het mengsel weer kookt. Het moet daarna nog zo'n vier à vijf minuten rustig doorkoken zodat je een dikkere vla krijgt.

Laat de vla nu helemaal afkoelen en roer het af en toe door om te voorkomen dat er een vel op komt te staan. Giet de afgekoelde vla in een fles of pot en zet het in de koelkast om lekker koud te worden. De vla is nu klaar om gegeten te worden.

Heb jij nog een prangende vraag over de Cook Expert? Stel hem dan hieronder en ik zoek het voor je uit!

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Voor het schrijven van deze reeks artikelen is de Magimix Cook Expert mij in bruikleen gegeven
Foto's en teksten zijn van Esther Out voor Out mijn Keuken
©outmijnkeuken.nl

Mobiele versie afsluiten