Vanille vla zelf maken
Volgens mij het meest gegeten nagerecht van Nederland: vanille vla! Wist je dat je dat eigenlijk heel eenvoudig zelf kunt maken? En dat het dat eigenlijk veel lekkerder is dan vla uit een pak? Ik heb nooit goed begrepen waarom vanille vla geel is en zelfgemaakte vla is dat dan ook niet. Wil je dat wel graag, dan zul je je er wat kleurstof aan toe moeten voegen. De Keuringsdienst van Waarde heeft er eens een uitzending aan gewijd, die hier terug te zien is. Erg vermakelijk!
Vanille vla zelf maken: het recept
Het recept voor zelfgemaakte vanille vla vind je hieronder. Het is echt niet moeilijk en zoveel lekkerder dan vla uit een pak dat het de moeite echt waard is. Laat je het me weten als je het hebt gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vindt. Onder het recept vind je een knop om alle ingrediënten in één keer op je boodschappenlijstje te zetten.
Vanille vla
Vanille vla zelf maken is niet moeilijk en heel erg lekker
Ingrediënten
- 1 liter melk
- 1 vanillestokje
- 2 eieren
- 30 gram maïzena
- 60 gram suiker
- mespuntje zout
Werkwijze
Snijd het vanillestokje overdwars doormidden. Doe dit samen met de melk en een snufje zout in een pannetje en breng het aan de kook.
Doe de eieren met de maïzena en de suiker in een kom en klop het met de elektrische mixer (of met een garde en spierballen) tot een luchtige massa. Doe een scheutje van de kokende melk erbij en mix het nog eens goed door. Voeg dit mengsel dan bij de hete melk. Breng aan de kook en laat een minuut of 4 rustig koken.
Laat de vla nu helemaal afkoelen zodat het nog wat verder indikt. Roer er af en toe even in zodat er geen vel op komt te staan. Verwijder het vanillestokje en giet de vla over in een fles of kom, dek af en bewaar tot gebruik in de koelkast.
Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Foto's en teksten zijn van Esther Out voor Out mijn Keuken
©Out mijn Keuken
12 Opmerkingen
Super lekker recept! Heb hem al een paar keer gemaakt en zelfs al eens in me ijsmasine gedaan en dat was super Jammie
Oh wat een goed idee! Dat ga ik ook eens proberen 🙂
Het is de basis van zelfgemaakt vanilleijs
ik maak het ook geregeld in de winter , en dan warm . Dat wordt erg gewaardeerd
Lekker!
Moet het eiwit er ook bij
ja, ik gebruik het hele ei. Als je alleen dooiers gebruikt zou ik 3 of 4 nemen in plaats van 2. De smaak wordt dan wat romiger en voller denk ik.
Bedankt
Je recept klopt niet. Hoe kun je de hele zooi mixen en pas later het vanillestokje verwijderen.
Misschien moet je even wat beter lezen …
Zou je dit ook kunnen maken met plantaardige melk?
Nooit geprobeerd, maar het lijkt me een poging waard.