Site pictogram Out mijn keuken

Recept | Risotto met schorseneren, peterselieboter en bacon

risotto met schorseneren, peterselieboter en bacon
Risotto met schorseneren, peterselieboter en bacon

Vandaag een lekkere romige variatie op risotto. Schorseneren en peterselie zijn een fantastische combinatie en ik heb ze beide verwerkt in deze risotto. Schorseneren zijn niet altijd vers te krijgen, maar in dat geval kun je prima een potje nemen. Zorg dat je voor de peterselieboter op tijd de boter uit de koelkast zet, anders is het lastig te mengen met de peterselie en de citroenrasp. Verder gaat het precies zo als het koken van 'normale' risotto. Ik heb het hieronder stap voor stap voor je uitgeschreven. Als extra smaakmaker heb ik stukjes uitgebakken bacon toegevoegd, zodat er ook iets inzit waar je op kunt bijten. 

risotto met schorseneren, peterselieboter en bacon

Risotto met schorseneren, peterselieboter en bacon

Gang Hoofdgerecht
Totale tijd 1 uur
Porties 4 personen
Auteur Esther / Out mijn Keuken

Ingrediënten

  • 40 gram boter op kamertemperatuur
  • 2 el bladpeterselie fijn gehakt
  • 1 citroen
  • 300 gram schorseneren
  • 1,2 liter groentebouillon
  • 2 el olijfolie
  • 1 grote ui
  • 350 gram risottorijst
  • 100 ml witte wijn
  • 60 gram Parmezaanse kaas geraspt
  • zout en peper

Werkwijze

  1. Begin op tijd met de peterselieboter, omdat die moet opstijven. Doe hiervoor de zachte boter in een kom. Rasp de schil van de citroen (alleen het gele deel, het witte deel is bitter) en snijd dit heel fijn. Meng dit door de boter en roer de fijngesneden peterselie erdoor. Doe dit in plastic en laat in de koelkast opstijven.

  2. Als je ze kunt krijgen gebruik je natuurlijk verse schorseneren. Die moet je schillen en tot gebruik in citroenwater leggen tegen het verkleuren. Daarna moet je ze zo'n 15 minuten voorkoken. Ze zijn gaar als je er makkelijk in kunt prikken. Als je geen verse kunt krijgen kun je ook een potje nemen. Snijd ze in beide gevallen in stukjes van zo'n 2 tot 3 centimeter. 

  3. Verhit de bouillon en houd het heet. Neem dan een ruime pan en verhit hierin wat olijfolie. Was en snijd intussen de ui. Bak de ui in de olie een paar minuten. Voeg dan de rijst toe en roer tot de korrels glanzen. Pas op voor aanbranden! Blus af met de wijn en laat dit verdampen.

  4. Voeg dan zoveel bouillon toe dat de rijst net onderstaat en roer de schorseneren toe. Kook op rustig vuur de rijst gaar. Voeg steeds als de bouillon door de rijst is opgenomen een paar nieuwe lepels bouillon toe. De rijst zal in zo'n 15 tot 20 minuten gaar zijn. Proef steeds even of je hem lekker vind. De ene persoon houdt van wat steviger rijst en de andere van wat papperiger rijst. 

  5. Bak intussen de bacon uit in een koekenpan en leg de plakjes op een stukje keukenpapier om uit te lekken en krokant te worden. Breek de plakjes in kleine stukjes. 

  6. Als je de rijst goed vindt, haal je de pan van het vuur. Roer de Parmezaanse kaas en de peterselieboter door de risotto en breng het op smaak met zout en peper. Roer dan het grootste deel van de stukjes bacon door de rijst.

  7. Verdeel de risotto over vier borden en bestrooi met een beetje fijn gesneden peterselie en de rest van de stukjes bacon. 

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Foto's en teksten zijn van Esther Out voor Out mijn Keuken
©outmijnkeuken.nl




Mobiele versie afsluiten