Site pictogram Out mijn keuken

Geroosterde pompoen met een korstje van Parmezaan – recept

bijgerechten groente/fruit

Geroosterde pompoen met Parmezaan korst

Geroosterde pompoen

2016-04-04 19.41.20Afgelopen zaterdag nam ik van de markt twee flespompoentjes mee. De flespompoen is een muskaatpompoen (die in vele vormen voorkomt) en is het gezellige dikkertje – maar wel mét wespentaille! – uit de komkommerfamilie. Het vruchtvlees is geel/oranje en is zacht en zoetig. Ik was van plan om er soep van te maken, maar ik had eigenlijk helemaal geen zin in soep.

We misten één eter aan de avonddis, dus in plaats van twee heb ik maar één pompoen gebruikt. Helaas was ik vergeten de hoeveelheid kruim te halveren, dus het pompoentje zat ruim in zijn korstje. Erg lekker, maar niet nodig natuurlijk.

 

Geroosterde pompoen; wat heb je nodig?
Geroosterde pompoen; hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 180 graden. Was de pompoen goed, droog hem af en snijd hem vervolgens in de lengte doormidden. Leg de platte kant op je snijplank en snijd plakken van ongeveer 1 cm breed. De schil kun je gewoon laten zitten, die geeft een lekkere bite aan de groente. Verwijder de draderige kern en de pitten en leg de plakken op een bakplaat die bekleed is met bakpapier. Voor twee pompoenen heb je waarschijnlijk twee bakplaten nodig. Bestrijk ze dan met wat olijfolie. Die gaat het makkelijkst met een bakkwast. Daarna strooi je er een halve eetlepel van de Italiaanse kruiden over. Dit zet je ongeveer een kwartier in de oven. Intussen maak je de kruim. Meng daarvoor de panko* met de citroenzestes (geraspte schil van 1 citroen), de rest van de Italiaanse kruiden, de Parmezaanse kaas en ongeveer 5/6 eetlepels olijfolie. Haal na een kwartier de bakplaat uit de oven en verdeel het pankomengsel over de pompoenstukjes. Op mijn foto is het, zoals ik eerder schreef, wat overdreven veel. Zet nu de plaat weer terug in de oven en laat het nog zeker 15 minuten staan. Het pankomengsel moet lekker knapperig zijn. Hoe knapperig en goudbruin je het wilt hebben ligt aan je eigen smaak. Houd je van een goed kleurtje laat hem dan vooral nog wat langer staan.

Ik heb er geroosterde aardappelen en een lamschipolata bij gemaakt. Hier vind je hoe je die heerlijke bistro aardappelen maakt.

* Panko is Japanse paneermeel dat wordt gebruikt om Oosterse gebakken en gefrituurde dingen een knapperige korstje te geven. Het is wat grover en dus krokanter en luchtiger van structuur dan de paneermeel die we in de westerse keuken veel gebruiken. Panko was altijd alleen maar bij de toko te vinden, maar tegenwoordig heeft Albert Heijn (en veel andere supermarkten vast ook) het ook gewoon in de schappen staan. Je vindt het bij de sushispullen van het merk Saitaku. Mocht je het niet kunnen vinden, dan kan je natuurlijk ook gewone paneermeel gebruiken.

Mobiele versie afsluiten