Johannes van Dam was restaurantrecensent voor onder andere Het Parool en was een markante verschijning. Helaas is hij in 2013 overleden, maar hij liet ons een fantastisch kookboek na: De Dikke van Dam. Daarnaast was hij een groot liefhebber van kroketten en gehaktballen.
Tijdens één van onze kookclubavonden ging het aan tafel over gehaktballen en één van mijn tafelgenoten vertelde dat hij altijd de gehaktballen naar recept van Johannes van Dam maakte. De volgende dag ben ik het meteen gaan proberen. De eerste keer had ik de boterhammen niet goed uitgeknepen en waren de ballen wat te nat, maar de keren daarna lukte het beter en ze zijn inderdaad heel erg lekker!
Voor vier ballen heb je nodig:
- 1 kleine ui, gesnipperd
- 2 sneetjes witbrood zonder korst
- 500 gram half om half gehakt
- 1 ei
- zout en peper
- scheut melk
- mespuntje nootmuskaat
- mespuntje piment
- paar blaadjes tijm
- rozemarijn of peterselie, paar blaadjes
- mespuntje gemberpoeder
- 2 druppels worchestersaus
- 1 theelepel mosterd
- bloem of paneermeel
- 50 gram boter + extra voor het bakken van de ui