Site pictogram Out mijn keuken

Chinese tomatensoep

Chinese tomatensoep

Chinese tomatensoep

Chinese tomatensoep

Toen ik nog studeerde at ik regelmatig makkelijk en snel. Tijd en zin om te koken had ik niet vaak en niets is natuurlijk makkelijker en sneller dan een afhaalmaaltijd. Bij de Chinees bij mij in de buurt haalde ik regelmatig voor weinig geld een grote bak tomatensoep, waar ik prima een hele avond op kon teren. De soep zat tjokvol tomaten, wat prei of lente-uitjes en lekkere malse stukjes kip. Deze soep lijkt erg op de soep die ik daar haalde.

Chinese tomatensoep is een zoet-zure soep op basis van tomaten en kippenbouillon. Je kunt het prima als maaltijdsoep eten met een broodje om erin te dippen, maar het kan ook heel goed dienstdoen als voorgerecht bij een Aziatische maaltijd. Het zuur in de soep wordt verkregen door toevoeging van azijn (ik heb hiervoor gewone natuurazijn gebruikt) en het zoet komt van gembersiroop. Het leuke is dat je hiermee kunt spelen en je eigen voorkeurs zoet-zuur balans tot stand kunt brengen. Het recept voor deze soep is vrij eenvoudig van smaak. Je kunt het nog wat complexer maken door smaakmakers toe te voegen als een beetje ketjap manis, fijngeperste knoflook, wat sereh (citroengras), wat gemberpoeder of een lepeltje sambal voor een beetje vuur. Stem het af op je eigen smaak. Je kunt kant en klare passata gebruiken, maar je kunt de passata ook ook zelf maken.

 

Chinese Tomatensoep: het recept

Het uitgeschreven recept voor Chinese Tomatensoep vind je hier ⇓. Onder het recept staat een knop waarmee je in één klik alle ingrediënten op je boodschappenlijstje zet.

Chinese tomatensoep
5 van 2 stemmen
Print

Chinese tomatensoep

Een lekkere zoet-zure maaltijdsoep

Gang Soep
Keuken Chinees
Voorbereiding 10 minuten
Kooktijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Porties 4 personen

Ingrediënten

  • 800 ml water
  • 1 kippenbouillonblokje of 800 ml verse kippenbouillon
  • 400 gram kipdijfilet
  • 1 prei
  • 800 gram gezeefde tomaten (passata)
  • 6 el gembersiroop
  • 100 ml azijn
  • 2 el maïzena

Werkwijze

  1. Breng het water met het bouillonblokje (of de kippenbouillon) aan de kook. Snijd de kip in kleine reepjes en doe het bij de kokende bouillon. Laat dit ongeveer 8 minuten koken. Schep de kip dan uit de bouillon met een schuimspaan en houd het warm onder aluminiumfolie.

  2. Snijd de prei in de lengte doormidden, spoel het af onder de kraan en snijd het in halve ringen.

  3. Giet de passata bij de bouillon en doe dan de prei, de azijn en de gembersiroop erbij. Laat dit 10 minuutjes zachtjes koken.

  4. Roer in een kommetje de maïzena los met een scheutje water en voeg dit bij de tomatensoep. Hierdoor gaat het mooi binden.

  5. Breng nu de soep op smaak met peper en zout. Vind je de soep te zuur, doe er dan nog wat gembersiroop bij. Vind je de soep te zoet, voeg dan nog een klein scheutje azijn toe. Zoek naar een mooie zoet/zuur balans. Voeg dan de kip weer toe. Warm het even door en schep de soep dan in kommen.

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Nieuwsbrief ontvangen?



Mobiele versie afsluiten