Site pictogram Out mijn keuken

Eenpansstoof met kip en rijst

hoofdgerechten kip hoofdgerechten rijst Eenpansstoof met rijst

Eenpansstoof met kip en rijst

Soms heb je gewoon behoefte aan een maaltijd die je zo naar binnen kunt slobberen. Een lekker luie maaltijd waarop je nauwelijks hoeft te kauwen. Soms omdat je kiespijn of keelpijn hebt en soms gewoon omdat je in een luie bui bent. Hoe dan ook, een slobbermaaltijd hoeft geen smakeloze drab te zijn, maar kun je ook gewoon heel lekker maken. Dit eenpansgerecht zorgt er bovendien voor dat je maar een minimale hoeveelheid afwas hebt.

Voor dit gerecht kun je het beste kipdijfilets gebruiken en geen gewone kipfilets. Het dijvlees is sappiger en blijft malser als je het bakt. Omdat het in dit gerecht ook nog een tijdje meekookt in de bouillon, droogt kipfilet te snel uit. Kipdijfilet kan dit veel beter aan. Probeer het maar eens. De smaakmaker in deze schotel is Curry Madras. Ik heb die van het merk Original Spices by Jonnie Boer gebruikt. Dit specerijenmengsel bevat paprika, kurkuma, ui, korianderzaad, witte peper, knoflook, komijnzaad en fenegriekzaad. Het is prettig pittig en geeft een Indiaas tintje aan dit gerecht. Je kunt natuurlijk ook voor een ander specerijenmengsel kiezen. Denk bijvoorbeeld aan Ras el Hanout voor een Marokkaans tintje.

Hieronder vind je het recept. Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik het graag!

 

 

Eenpansstoof met kip en rijst

Een snel en makkelijk rijstgerecht waarvoor je maar 1 pan vies hoeft te maken. Weinig afwas dus ook!

Gang Hoofdgerecht
Voorbereiding 10 minuten
Kooktijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Porties 4 personen

Ingrediënten

  • 4 kipdijfilets
  • 1 tl curry madras
  • scheutje olijfolie
  • 4 à 5 bosuitjes
  • 1 bakje champignons
  • 1 teentje knoflook
  • 350 ml kippenbouillon + iets extra voor de zekerheid
  • scheutje droge witte wijn (= optioneel)
  • beetje fijngehakte tijm
  • zout & peper
  • 400 gram zilvervliesrijst
  • 200 ml crème fraîche

Werkwijze

  1. Snijd de kipdijfilets in blokjes, de bosuitjes in ringetjes en snijd de knoflook fijn. Maak de champignons schoon met een borsteltje of een stukje keukenpapier (niet met water!) en snijd ze in kwarten. Hak de tijm en zet de bouillon, wijn en rijst klaar.

  2. Verhit een scheutje olijfolie in een braadpan en bak hierin de kip goudbruin. Voeg de champignons en de bosuitjes toe en bak even mee. Voeg dan de knoflook en de curry madras toe. Bak ook dit even goed mee. Blus af met een scheutje witte wijn (optioneel) en de bouillon. Breng het aan de kook en doe dan in 1 keer de rijst erbij. Breng opnieuw aan de kook. Zet het vuur dan laag en doe de deksel op de pan. De rijst moet nu gaan garen in de bouillon. Dit zal ongeveer 10 tot 15 minuten duren. Houd het goed in de gaten. De ene rijstsoort neemt veel meer vocht op dan de andere. Het kan dus gebeuren dat al het vocht al opgenomen is, voordat de rijst gaar is. Voeg in dat geval nog een scheutje bouillon toe. Dreigt het te nat te blijven, haal dan de deksel van de pan zodat er wat vocht kan verdampen.

  3. Voeg als de rijst gaar is de crème fraîche en de tijm toe en roer het er goed door. Proef en voeg naar smaak nog zout en peper toe.

Notities

Als je zilvervliesrijst gebruikt kan het garen wat langer duren dan met witte rijst. Houd wat bouillon of water bij de hand om het kookvocht eventueel mee aan te vullen.

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Nieuwsbrief ontvangen?



Mobiele versie afsluiten