Site pictogram Out mijn keuken

Spruitjes met kaassaus, geroosterde aardappelen en varkensfiletlapjes

Spruitjes met kaassaus

Het is weer spruitjestijd! Ik weet dat de meningen over spruitjes verdeeld zijn, maar hier in huis zijn we er allemaal gek op. Wat scheelt is dat ze natuurlijk lang zo bitter niet meer zijn als vroeger en dat we ze niet meer helemaal tot snot koken. Grote spruiten kook ik maximaal 10 minuten, terwijl mijn oma ze vroeger de hele dag op het petroleumstel had staan. Brrrr ... Met spruitjes kun je veel meer dan koken. Later dit seizoen laat ik je nog wel wat andere bereidingswijzen zien, maar we beginnen het spruitjesseizoen met in kippenbouillon gekookte spruitjes. Kippenbouillon kun je van een bouillonblokje maken, maar het is ook heel leuk om een zelfgemaakt voorraadje in je vriezer aan te leggen. Hoe je zelf kippenbouillon maakt lees je hier.

Bij de spruitjes heb ik geroosterde aardappelpartjes gemaakt. Ik snijd ze altijd gewoon zelf van vastkokende aardappelen, maar je kunt ze ook voorgesneden kopen. 

Het volledige recept vind je hieronder. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, dan hoor ik het graag. 

Spruitjes met kaassaus, geroosterde aardappelen en varkenslapjes

Het is weer spruitjestijd! Deze spruitjes zijn gekookt in kippenbouillon en overgoten met een heerlijke kaassaus.

Gang Hoofdgerecht
Keuken Hollandse pot
Voorbereiding 20 minuten
Kooktijd 20 minuten
Totale tijd 40 minuten
Porties 4 personen

Ingrediënten

Voor de spruitjes

  • 800 gram spruitjes
  • 3 takjes tijm
  • 25 gram boter
  • 350 ml kippenbouillon
  • peper

Voor de saus

  • 25 gram boter
  • 25 gram bloem
  • 350 ml kippenbouillon
  • mespuntje nootmuskaat
  • 75 gram pittige kaas bijv. gruyère
  • 1 el mosterd

Voor de aardappelen

  • 1 kilo aardappelen
  • scheutje olijfolie
  • 1 el gemengde gedroogde kruiden Italiaans of Provencaals

Voor het vlees

  • 4 varkensfiletlapjes
  • klontje boter om in te bakken
  • peper & zout

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Maak de spruitjes schoon en schil de aardappelen. Snijd de aardappelen in partjes en spoel ze goed af. Droog ze en doe ze in en ruime kom met de olie en de kruiden. Hussel alles goed door elkaar en verdeel de partjes over de bakplaat. Schuif de plaat in de oven en laat de aardappelen goudgeel bakken. Dit duurt zo'n 25 tot 30 minuten. Soms iets langer, soms iets korter.  

  2. Smelt voor de spruitjes de boter in een pan en doe de spruitjes erbij. Laat even stoven en voeg dan de kippenbouillon toe. Breng aan de kook en laat ongeveer 10 minuten pruttelen. 

  3. Smelt de boter voor de saus in een ander pannetje en voeg de bloem toe. Laat al roerend een paar minuutjes garen. Giet dan beetje voor beetje de kippenbouillon erbij. Blijf goed roeren, bij voorkeur met een garde, totdat de saus dikker wordt. Snijd intussen de kaas in kleine blokjes of rasp het en voeg het beetje voor beetje aan de saus toe. Blijf roeren toe de kaas gesmolten is. Voeg dan de mosterd toe. 

  4. Bak de varkensfiletlapjes kort op hoog vuur in een koekenpan. Breng op smaak met peper en zout. 

  5. Verdeel de spruitjes en de aardappelen over de borden en schep de saus over de spruitjes. Leg het vlees erbij en serveer meteen.

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Nieuwsbrief ontvangen?



Mobiele versie afsluiten