Verse kippenbouillon

Bouillons Kippenbouillon trekken

Zoals ik eerder al eens meldde was het gebruiken van bouillonblokjes er bij mij behoorlijk ingesleten. Het is natuurlijk ook wel heel erg makkelijk en geeft meteen smaak. Bovendien kun je het lang bewaren en neemt het niet veel ruimte in in mijn (koel)kast, waar ruimte standaard een schaars goed is.

Een tijd geleden zag ik een uitzending van de Keuringsdienst van Waarde over kippenbouillonblokjes, waaruit bleek dat een kippenbouillonblokje zeer weinig met kip te maken heeft. Ik had daar echt nog nooit zo bij stilgestaan. Ik ging er altijd vanuit dat een bouillonblokje geconcentreerde, ingekookte kippenbouillon was. De uitzending is hier terug te zien als je het leuk vindt. Blokjes blijken ook veel zout, gehard vet en allerlei smaakversterkers te bevatten. De smaak komt dus niet van kip, maar van niet natuurlijke smaakversterkers. Als je niet vaak bouillon gebruikt is het misschien helemaal niet zo erg, maar ik ben nogal een grootverbruiker… misschien toch iets om eens bij stil te staan.

En waarom zou je eigenlijk een bouillonblokje gebruiken als je vrij simpel zelf een voorraad kunt aanleggen. Zo weet je precies wat erin gaat, zit er geen toegevoegde troep in en kun je het zo zout maken als je zelf wilt.

Vandaag deel ik mijn basis kippenbouillon recept met jullie. Hier vind je mijn basis vleesbouillon en hier vind je mijn basis groentebouillon. Het is echt niet veel werk en als je het in porties invriest grijp je nooit meer naar een blokje!


gezeefde kippenbouillon

gezeefde kippenbouillon

Ingrediënten voor ongeveer 3 liter bouillon:

Spoel de kip schoon van binnen en van buiten en leg hem in een grote soeppan. Pel de ui en snijd hem in grove stukken. Was de bleekselderij, snijd de uiteinden eraf en snijd de stengels in plakjes. Schrap de wortel schoon en snijd hem in stukjes. Snijd de prei in stukken en was ze zorgvuldig. Prei zit vaak nog vol met modder.

Doe alle ingrediënten bij de kip in de pan en giet er 3 liter water op. Verwarm de pan tot net tegen de kook en laat hem dan 2 uur trekken. Let op dat de bouillon niet gaat koken. Schep, indien nodig, het schuim dat ontstaat tijdens het trekken met een schuimspaan weg.

Giet na 2 uur de bouillon door een met een passeerdoek (of een schone theedoek) beklede vergiet en vang het vocht op in een schone pan. Laat de groente goed uitlekken maar druk het vocht er niet uit, want dan wordt de bouillon troebel.

Laat de bouillon helemaal afkoelen en bewaar het in de koelkast (dag of drie houdbaar) of vries het in porties in (dan is het 8 tot 10 maanden houdbaar).

Vergeet niet het vlees van de kip te ‘plukken’. Hiermee kun je bijvoorbeeld deze heerlijke salade maken.

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.