Site pictogram Out mijn keuken

Testrecept uit Allerhande: Lasagne met paddenstoelen

Lasagne met paddenstoelen

De Allerhande is volgens mij het meest gelezen 'kookboek' van Nederland. Iedereen neemt 'm mee uit de winkel en bijna iedereen heeft er wel eens iets uit gemaakt. Ik al honderden keren in de loop der jaren denk ik. Ook verzamel ik recepten uit Allerhande die ik nog eens wil maken. Die liggen uitgeknipt op een grote hoop in een doos te wachten op gebruik. Daar moet ik toch eens wat mee ... 

Toen ik de Allerhande van deze maand doorbladerde viel mijn oog onmiddellijk om de lasagne met paddenstoelen. Ik ben gek op lasagne en eerder deelde ik al deze Lasagne Bolognese met jullie, mijn absolute favoriet. Maar deze uit de Allerhande ziet er ook heerlijk uit en dus heb ik het recept getest om te kijken of het de moeite waard is. 

Testrecept uit Allerhande: Lasagne met paddenstoelen
Het recept

Het recept bevat een verrassend ingrediënt, knolselderij. Je gebruikt het geschild en in dunne plakken gesneden als extra laag in de lasagne en dat is echt een smakelijke toevoeging. Daarnaast zorgt het voor wat stevigheid in je lasagne. Verder gaat de pecorino in de bechamel, wat de saus een extra lekkere smaak geeft, dat ga ik vaker doen. Pecorino is een zoutige Italiaanse schapenkaas, die ook heel vaak in combinatie met Parmezaanse kaas wordt gebruikt. De blaadjes salie die bovenop de lasagne liggen worden lekker krokant in de oven.

Is het wat?

Het is wat! Deze lasagne is heerlijk. Het is een stevige maaltijd. Deze hoeveelheid is voldoende voor vier grote en zes wat gematigder eters. Door de grote hoeveelheid saus blijft de lasagne wel behoorlijk vloeibaar en kun je er geen mooie stukken van snijden, maar dat maakt voor de smaak natuurlijk helemaal niet uit.

Het recept vind je in de Allerhande van deze maand en hieronder. Mocht je nog vragen en/of opmerkingen hebben, dan hoor ik het graag.

 

Lasagne met paddenstoelen

Een herfstige lasagne met paddenstoelen en lekker veel bechamelsaus

Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Voorbereiding 30 minuten
Kooktijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Porties 4 personen

Ingrediënten

  • 4 boerenworsten
  • 400 gram paddenstoelenmelange
  • 1 bakje salie (of uit eigen tuin)
  • 75 gram boter
  • 75 gram bloem
  • 1 liter halfvolle melk
  • 75 gram Pecorino
  • 1 bospaddestoelen bouillontablet
  • 1 knolselderij
  • 250 gram verse lasagnevellen

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Stroop het velletje van de worstjes en verhit een koekenpan zonder boter of olie. Bak het worstvlees in een minuut of 5 rul. Snijd de paddenstoelen in plakjes en voeg dit toe aan het worstvlees. Bak dit een minuut of 5 mee. Snijd de helft van de salie fijn en voeg dit toe aan het vleesmengsel. Breng op smaak met peper en zout en zet opzij tot gebruik. 

  2. Smelt de boter in een pan en voeg de bloem hieraan toe. Roer goed en laat een minuut of 3 garen. Voeg dan beetje bij beetje de melk toe en blijf steeds goed roeren tot je een egale saus hebt. Breng tegen de kook aan en voeg het bouillontablet toe. Snijd de kaas in kleine stukjes en doe dit bij de hete saus. Roer tot alle kaas mooi is gesmolten en je een dikke (kaas)bechamel hebt. Breng op smaak met peper en zout.

  3. Schil de knolselderij en snijd hem in vieren. Snij de stukken in flinterdunne plakjes met een mes of met de keukenmachine.

Het opbouwen van de lasagne

  1. Giet 1/4 van de bechamel over de bodem van een ovenschaal. Leg daarop een paar lasagnebladen, daarop 1/3 van het paddenstoelenmengsel en daarop 1/3 van de knolselderij en een 1/4 van de bechamel. Maak nog twee van dit soort lagen en je eindigt dus met de bechamel. Leg de overgebleven blaadjes salie er op en schuif de schaal ongeveer 45 minuten in de oven. 

Notities

Als een lasagne uit de oven komt, bubbelt hij vaak nog en is hij loeiheet. Je kunt hem het beste even 5 tot 10 minuutjes laten staan voordat je hem aansnijdt.

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Nieuwsbrief ontvangen?



Mobiele versie afsluiten