Site pictogram Out mijn keuken

Geroosterde beenham met stroop

Vandaag inspiratie voor een vleesgerecht bij je kerstdiner. Beenham! Beenham is heel simpel te maken en heel veel mensen vinden het lekker. Je kunt voor deze bereidingswijze ook een andere ham kiezen, vraag je slager naar een geschikt exemplaar. De beenhammen die je in de supermarkt koopt zijn vaak zo'n 600 gram, dat is genoeg voor ongeveer 3 personen (reken zo'n 200 tot 250 gram per persoon). Ben je met meer mensen, maak dan meer hammen of koop een grotere. Als je een grotere ham gebruikt, moet je wel de oventijd aanpassen. Vraag je slager even naar de mogelijkheden. 

In dit recept wordt de ham geroosterd in stroop en daarna nog even gegrild met een glazuurlaagje van stroop en rietsuiker. Hierdoor krijgt het vlees een heerlijke zoetige smaak, waardoor het erg geschikt is voor een kerstdiner met kinderen. Ham combineert heel goed met frietjes of gebakken aardappelen en groene groentes als sperziebonen en broccoli. Om er echt een kinderfeest van te maken zou je er ook aardappelkroketjes bij kunnen geven. 

Het volledige recept vind je hieronder. Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik het graag!

Geroosterde beenham met stroop

Heerlijk bij bijvoorbeeld het kerstdiner. Zeer geschikt om met kinderen te eten.

Gang Hoofdgerecht
Voorbereiding 10 minuten
Kooktijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 1 uur 40 minuten
Porties 4 personen
Auteur Out mijn Keuken

Ingrediënten

  • 1 kilo beenham (reken ong. 250 gram p.p.)
  • 25 gram suikerstroop
  • aluminiumfolie

voor de glaceerlaag

  • 20 ml suikerstroop
  • 1 el lichtbruine rietsuiker
  • 0,5 el Dijon mosterd

Werkwijze

  1. Haal de beenham ongeveer een uur voor bereiding uit de koeling. Kerf de ham schuin in, zodat een ruitpatroon ontstaat. Smeer de ham in met de stroop en pak hem goed in met aluminiumfolie. Leg het pakketje in een ovenschaal en schuif dit in een voorverwarmde oven van 180°C. Een ham van 1 kilo heeft ongeveer een uur en een kwartier tot anderhalf uur nodig om te garen.

  2. Meng de stroop voor de glaceerlaag met de rietsuiker en de mosterd. Haal de ham uit de oven en verwarm de grill goed heet voor. Smeer de ham in met de glazuur en leg de ham kort onder de hete grill om een lekkere bruine buitenkant te krijgen. 

  3. Snijd de ham in plakken en verdeel het over de borden.

Notities

Deze hoeveelheid is voor 4 personen. Je kunt dit recept makkelijk verdubbelen of verdriedubbelen als je meer eters hebt. Je kunt een grotere ham kopen (pas de oventijd daarop aan, ben je niet zeker: vraag het je slager). Je kunt ook kiezen voor 2 of 3 kleinere hammen. De hammen in de supermarkt zijn vaak zo'n 600 gram, dus kies je daarvoor pas de oventijd dan aan naar 50 tot 60 minuten.

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Nieuwsbrief ontvangen?

Mobiele versie afsluiten