Echte patat …. – recept

Patat is de Nederlandse benaming voor wat oorspronkelijk patates frites heet, dat gefrituurde aardappelen betekent. De aardappel werd in de zestiende eeuw vanuit Zuid-Amerika meegenomen door de Spanjaarden en kwam zo ook verder in Europa terecht. De aardappel werd in Zuid-Amerika al ver voor Christus gegeten, maar was in Europa onbekend totdat de Spanjaarden het meenamen aan boord om voedsel te hebben tijdens de lange reis naar huis. Aardappelen bevatten veel vitamines en ze voorkwamen het ontstaan van scheurbuik aan boord van de schepen. Wie precies de eerste friet maakte, is niet helemaal te achterhalen, zowel de Fransen als de Belgen claimen de uitvinding. In Amerika werd friet (Chips of French fries) pas na de Eerste Wereldoorlog veel gegeten, nadat de soldaten er kennis mee hadden gemaakt in Europa.

Als je op internet gaat zoeken naar verse patat bakken, kom je vele manieren tegen. Ik ga je vertellen hoe ik ze het allerlekkerst vind. Ik heb geen frituurpan of iets dergelijks, dus frituren gaat bij mij gewoon in een hapjespan met een thermometer erin. Heb je wél een frituurpan, dan kun je die natuurlijk prima gebruiken.

Wat heb je nodig voor 4 personen (die zich enigszins in kunnen houden), anders is het voor 2/3 personen:

  • een kilo aardappelen (AH heeft speciale frietaardappelen, maar je kunt ook kiezen voor een andere, liefst kruimige, aardappel)
  • zout
  • neutrale olie om in te frituren
  • een pan om in te frituren
  • een rooster om de frieten uit te laten lekken
  • keukenpapier

IMG_20160411_145044Voorop staat dat je voor deze friet wel even wat tijd moet uittrekken. Je bent er niet de hele dag mee bezig, maar tussen de bereidingen door moeten de aardappelen goed terugkoelen om het optimale resultaat te bereiken. Zorg dat je voldoende aardappelen hebt om een kilo aan frieten over te houden, dus zonder schil en afsnijdsels. Schil je aardappelen en snijd ze in dikke frieten. Spoel ze daarna grondig af onder een stromende koude straal water. Breng een grote pan met water en zout aan de kook, doe de frieten daarin en kook ze tot ze bijna gaar zijn. Ze moeten bijna breken. Nu denk je: dit komt nooit meer goed, maar geloof me, het werkt! Op deze manier krijg je ze krokant van buiten en lekker zacht van binnen. Haal ze nu

Na de eerste keer frituren
Na de eerste keer frituren

voorzichtig uit de pan en spreid ze uit over een rooster met een schone theedoek erover. Laat afkoelen en zet ze vervolgens in de koelkast om flink koud te worden. Als ze goed koud zijn, is het tijd voor de eerste keer frituren. Ik frituur meestal in mijn hapjespan (zonder antiaanbaklaag).20160411_223907 Ik heb het ook wel eens geprobeerd in een gewone kookpan, maar breed en laag bevalt mij beter dan hoog en smaller. Doe de frituurolie (of zonnebloemolie, arachideolie) in de pan en zet de thermometer erin. Heb je geen thermometer, dan moet je het een beetje op gevoel doen en dat gaat ook prima. Bak de frieten de eerste keer bij 130 graden. Haal ze uit de olie als ze licht beginnen te kleuren en laat ze uitlekken op een rooster bekleed met keukenpapier. Gooi niet alle friet in één keer in de pan, maar doe het in twee of drie keer. Als alle friet een eerste keer gebakken is, laat je het afkoelen en zet je het opnieuw in de koelkast om goed koud te worden.

 

Vlak voordat je ze wilt gaan eten frituur je ze een tweede keer. Deze keer op 190 graden. Houd ze goed in de gaten en haal ze uit het vet als ze goudbruin zijn. Als het goed is zijn ze dan krokant van buiten en nog zacht van binnen. Laat ze uitlekken op keukenpapier, doe ze in een kom en schut ze om met wat zout. Kijk er vervolgens even goed naar en geniet ervan want binnen een paar minuten zijn ze op!

20160411_224018

20160411_223807Een beetje mayonaise erbij is natuurlijk een must. Ook die kun je makkelijk zelf maken en aanpassen aan je eigen smaak. Lees hier hoe je dat doet!

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

2 comments

  1. Oef, dit moet ik niet lezen (heb ik toch al gedaan)voordat ik naar de stad ga…………Dan ben ik in staat regelrecht naar mijn favoriete frietkraam te gaan en daar een grote zak friet te halen. Vandaag maar niet. Zelf maken……..fantastisch. Ik kan het echt niet (geduld en nog meer geduld zoals jij), maar mijn zoon, die kan het wel. Heerlijk en ik weet wel wat ik wil als hij aankomende week gaat koken………….:-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge