Site pictogram Out mijn keuken

Groninger mosterdsoep – Grunneger mosterdsoep

Streekgerechten Groningen Groninger mostersoep

Groninger mosterdsoep

Groninger mosterdsoep

Groninger mosterd is vrij scherp van smaak en heeft als kenmerk dat de mosterdzaadjes heel grof gemalen zijn. Deze soep is dus ook vrij scherp van smaak. Vind je dat wat te heftig of eten er (kleine) kinderen mee, gebruik dan wat minder of een mildere soort mosterd. Maar dan mag je het natuurlijk geen Groninger mosterdsoep meer noemen. 

Deze soep kun je in kleine hoeveelheden prima als voorgerecht serveren. Of bij de lunch met een lekker vers broodje uit de oven. Het recept is makkelijk te verdubbelen als je meer eters hebt.

Groninger mosterdsoep: het recept

De soep wordt gemaakt op basis van een roux van boter en bloem, zoals je dat met veel gebonden soepen doet. Ik vond het, toen ik pas begon te koken, best lastig om zo'n roux klontvrij te krijgen en houden. De truc is voortdurend goed roeren met een garde of houten lepel en beetje voor beetje het vocht toevoegen. Ook moet je het boter/bloem mengsel een minuut of 2 tot 4 rustig laten garen om te voorkomen dat je soep een melige smaak krijgt. Het uitgeschreven recept vind je hieronder. Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik het graag!

Groninger mosterdsoep

Mosterdsoep met Groninger mosterd

Gang Lunch, Soep, Voorgerecht
Keuken Hollandse pot
Voorbereiding 10 minuten
Kooktijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Porties 4 personen
Auteur Out mijn Keuken

Ingrediënten

  • 1 liter bouillon (groente, of vlees)
  • 50 gram boter
  • 60 gram bloem
  • 4 el Groninger mosterd
  • 125 ml room
  • 1 prei (in ringetjes)
  • 100 gram spekjes

Werkwijze

  1. Smelt de boter in een ruime pan en doe daarna de bloem er in 1 keer bij. Roer goed zodat er geen klontjes ontstaan en laat de bloem even een paar minuutjes rustig garen terwijl je roert. 

  2. Giet dan beetje voor beetje de (hete) bouillon erbij en roer met een garde tot een gladde soep. Doe de mosterd erdoor en roer nogmaals goed door. Tot zover kun je de soep voorbereiden.

  3. Bak de spekjes uit in een droge koekenpan.

  4. Roer vlak voor het serveren de room door de warme soep. Laat het nu niet meer koken. Schep de soep in kommen en doe er wat spekjes en prei op. Serveer meteen.

Notities

Groninger mosterd is vrij scherp van smaak. Gebruik dus wat minder mosterd als er kinderen mee-eten of gebruik een mildere mosterdsoort.

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Nieuwsbrief ontvangen?

Mobiele versie afsluiten