Site pictogram Out mijn keuken

Testrecept: Maccheroni met cheddar – Foodies jan. ’17

hoofdgerechten vegetarisch macceroni

Macceroni gratin met cheddar

Het januarinummer van mijn favoriete kookblad (Foodies Magazine) staat weer vol met lekkere recepten. Ik testte het vegetarische recept Maccheronigratin met gerookte cheddar voor je. Het recept is opgenomen in een serie met de titel 'Warm wintergeluk' en dat is zeer terecht. Het is een lekkere ovenschotel met een hoog 'comfort' gehalte.

Ik heb er wel wat in aangepast want gerookte cheddar kon ik niet vinden bij mij in de buurt. In plaats daarvan heb ik Cheddar met Irish Porter Beer gebruikt. De smaak is daardoor natuurlijk wel anders. Je kunt de gerookte cheddar ook vervangen door rookkaas. Daarnaast bleek de melk op toen ik de saus wilde maken. Gelukkig had in nog een pak plantaardige melk, maar dat heeft natuurlijk ook invloed gehad op de smaak. Desondanks was het een heerlijke ovenschotel. Verder heb ik meer macaroni gebruikt dan ik het recept staat, want ik reken altijd zo'n 100 gram pasta per persoon voor een volwaardige maaltijd (in het oorspronkelijke recept wordt 250 gram gebruikt). Doordat de verhouding pasta/saus dus wat anders was bij mij, ziet het er ook een beetje anders uit dan op de foto in het blad. Serveer er wel een lekkere salade bij, want groente zit er niet in.  

Verder vind je in dit nummer veel warme, winterse gerechten die zeer de moeite van het proberen waard zijn. 

Het uitgeschreven recept vind je hieronder. Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik het graag. 

Maccheronigratin met cheddar

Testrecept uit Foodies januari 2017

Gang Hoofdgerecht, Vegetarish
Voorbereiding 20 minuten
Kooktijd 30 minuten
Totale tijd 50 minuten
Porties 4 personen
Auteur Out mijn Keuken

Ingrediënten

  • 400 gram Maccheroni (ik gebruikte macaroni grande)
  • zout
  • peper
  • 200 gram Cheddar met Irish Porter
  • 30 gram boter (+ iets extra voor het invetten van de schaal)
  • 30 gram bloem
  • 50 ml melk
  • nootmuskaat
  • 1 teentje knoflook

Werkwijze

  1. Kook de macaroni volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking in ruim water met zout. Giet dit af en spoel af  met koud water om het kookproces te stoppen. Laat het goed uitlekken. Rasp vervolgens de cheddar.

  2. Smelt de boter in een pannetje en roer er vervolgens de bloem door. Laat dit even een paar minuutjes garen. Voeg dan beetje voor beetje de melk toe roer het tot een dikke bechamelsaus. Haal het pannetje dan van het vuur en roer er 3/4 van de cheddar door. Breng op smaak met nootmuskaat,  zout en peper. 

  3. Verwarm de oven voor op 200°C (hete lucht iets minder heet). Pel de knoflook en smeer met het snijvlak de schaal in. Vet de schaal vervolgens nog in met een beetje boter. Roer de saus door de macaroni en doe het geheel in de ovenschaal. Verdeel de overgebleven cheddar erover en schuif de schaal een half uur in de oven. 

Notities

In het originele recept wordt gerookte cheddar gebruikt (eventueel te vervangen door rookkaas).

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Nieuwsbrief ontvangen?

Mobiele versie afsluiten