Site pictogram Out mijn keuken

Het ultieme zondagochtend ontbijt: roerei!

zijdezachte roerei

Zijdezachte roerei

Op de laatste dag van de themaweek 'ontbijt' alle aandacht voor iets dat voor mij helemaal bij zondagochtend hoort: ei. Meestal maak ik (halfzacht) gekookte eitjes, omdat ik dat zelf het lekkerst vind op een knapperig wit broodje met een laagje boter en een beetje zout. En tsja ... wie kookt beslist!

Gekookt

Ik kookte mijn eieren altijd met het (koude) water mee en als het kookt nog 3,5 minuut. Daarmee is het resultaat iedere keer anders. Sinds kort kook ik eerst een pannetje water en dan doe ik de eieren (maat M) er pas bij. Ik kook ze dan 6,5 minuut en dan zijn ze perfect halfzacht, iedere keer weer!

Gebakken

Een gebakken eitje vind ik voor het ontbijt vaak wat zwaar, maar onze kinderen zijn er dol op. Ik probeer altijd de dooier heel te laten en bak de eieren op een heel rustig vuurtje, zodat ze langzaam garen en de dooier vloeibaar blijft. Ik strooi er vaak wat zout, peper en (gerookt) paprikapoeder over. Veel mensen eten graag een omelet, zodat je ook meteen wat groente binnen krijgt. Op de site van Betty's Kitchen staat een heel lekker boeren omelet recept dat je zeker eens moet proberen. 

Gepocheerd

Een eitje goed pocheren is best lastig. Je moet een pan met water en azijn aan de kook brengen, een draaikolk maken en daar een eitje in breken. De draaikolk moet er vervolgens voor zorgen dat het eiwit zich om het geel wendt. Ik zou het graag willen kunnen, maar het mislukt bij mij te vaak. Ik heb wel een failproof methode voor je waarop je ook eitjes kunt pocheren. Iets minder spectaculair, maar ze lukken wel. Hier vind je de werkwijze om eitjes te pocheren op een manier die bijna niet kan mislukken.

Eitjes zijn ontzettend veelzijdig. Zo ben ik bijvoorbeeld gek op Eggs Benedict. Gepocheerde eitjes met een romige Hollandaise saus. En wat dacht je van roerei. Meestal breek ik wat eieren in een koekenpan met wat boter en roeren maar. Beetje zout, beetje peper, soms wat kruiden of blokjes ham. Maar sinds ik de masterclass van Heston Blumenthal bij Masterchef Australia heb gezien doe ik het op zijn manier. Het ei is zijdezacht en kun je bij wijze van spreken zo naar binnen slurpen. In het recept van Heston heb ik één wijziging aangebracht. Hij drupt er aan het eind wat sherryazijn over, ik heb er balsamico azijn over gedruppeld. Een tijd geleden heb ik een klein flesje gekregen uit Italië van goede kwaliteit dat zich hier uitstekend voor leent.  In het filmpje hieronder zie je de meester zelf aan het werk. Hij combineert het roerei met gerookte zalm. 

Hoe eet jij je eitje het liefst?

 

Zijdezachte en romige roerei met beurre noisette en balsamico azijn

Hét gerecht dat zegt: ja, het is zondagochtend!

Gang Ontbijt
Voorbereiding 5 minuten
Kooktijd 20 minuten
Totale tijd 25 minuten
Porties 4 personen
Auteur Out mijn Keuken / Heston Blumenthal

Ingrediënten

  • 7 eieren (ong. 350 gram)
  • 25 gram melk
  • 25 gram slagroom
  • 80 gram boter
  • zout naar smaak
  • peper naar smaak
  • paar druppels balsamico azijn (van goede kwaliteit)

Werkwijze

  1. Doe eieren, melk, slagroom en 20 gram boter in een vuurvaste kom. Doe er een snufje zout bij en kluts het even kort door elkaar. 

  2. Zet de kom op een pannetje kokend water, let er daarbij op dat de kom het water niet raakt. Laat het water rustig pruttelen terwijl je roert in het eiermengsel. Het gaat heel langzaam stollen. Na zo'n 15 tot 20 minuten heb je zijdezachte en romige roerei.

  3. Doe intussen de rest van de boter in een pannetje en smelt het. Laat op halfhoog vuur het vocht uit de boter verdampen en laat het rustig bruinen. De boter krijgt een hele lekkere nootachtige geur en smaak. Pas wel op voor verbranding!

  4. Voor perfectie filter je de boter nog even door het schuim eraf te scheppen en de boter door een koffiefilter te laten lopen. 

  5. Schep wat roerei op toast of een boterham, strooi er nog wat zout en/of peper over en druppel er wat beurre noisette over. Als laatste druppel je er nog wat balsamico azijn over. 

Notities

Ook zonder de beurre noisette en de balsamico azijn zijn deze roereieren Goddelijk!

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Mobiele versie afsluiten